2018.04.17
WELL Irodák a pénzügyi szektor vállalatainál

Egészséges és innovatív munkakörnyezet a pénzügyi szektor vállalatainál – új trendek jönnek az ügyfelek és a munkavállalók megtartása érdekében. Egy multinacionális tervező, építész, belsőépítész cégcsoport (HOK) által nemrég megjelentetett tanulmányban 40 megvalósult projekt kapcsán a pénzügyi szektor cégeinél zajló változásokat mutatták be.

Milyen kihívásoknak kell manapság megfelelnie a bankok központi irodáinak? Milyen elvárásaink vannak egy bankfiókkal szemben? Hogyan maradhat versenyképes a pénzügyi szektor a változó munkaerőpiacon, milyen új munkakörnyezet szolgálja jobban a munkaerő megtartását és az új ügyféligényeket?

A pénzügyi szektort több szempontból is érintette a válság. Nem csak az ingatlanaik értéke, hanem azok kihasználtsága is jelentősen csökkent. Sokszor olyan elavult műszaki színvonalú épületekben dolgoznak a banki munkatársak, működnek bankfiókok, amelyek nem alkalmasak arra, hogy az ügyfelek vagy az igényes munkavállalók magasabb elvárásainak is megfeleljenek.

A pénzügyi cégek kezdettől élen járnak a “smart workplace design” területén. Mit is jelent ez?

Több területen is fontos szerepet játszik az innováció, mind a fiókhálózatok kialakítása, átalakítása során, mind a magasan képzett munkavállalók hatékony munkakörnyezetének megőrzése érdékében. A folyamatnak több pozitív hozadéka is van a társaságok számára,
  • a brand image emelése
  • a cégkultúra támogatása
  • az ügyfélélmény erősítése
  • munkaerő hatékonyság emelése
  • a költségcsökkentés
WELL IRODÁK A PÉNZÜGYI SZEKTOR VÁLLALATAINÁL

Ma a banki ügyfelek sokkal több lehetőség közül választhatnak. A pénzügyi cégeknek olyan vállalati modellre és belső munkakörnyezetre van szükségük, amely hatékonyan támogatja a dolgozókat abban, hogy rugalmasan alkalmazkodjanak az ügyfelek gyorsan változó igényeihez. Világszerte megfigyelhető az a trend, hogy a bankok megpróbálják ingatlanjaik CO2 lábnyomát csökkenteni és sokkal optimálisabban kihasználni a rendelkezésükre álló munkaterületeket, és egyben erősíteni a viruális jelenlétüket.

A vizsgált projektek tanulsága, hogy a bankok igyekeznek olyan munkahelyi környezetet teremteni, ahol élményt, lehetőségeket és támogatást tudnak adni a munkatársak számára. Ez egyben környezeti szempontból fenntartható, és a használók által is jól élhető, egészséges munkaterek kialakítását jelenti.

Milyen kihívásokkal szembesülnek a pénzügyi szektor vállalatai?

A pénzügyi szektor magasan kvalifikált munkavállalói, a banki elemzők, befektetési bankárok és kereskedők alacsonyabb profitot termelnek a szervezeten belül. Míg átértékelődnek a hagyományosan “back-office” területek. A bankok törekvése, hogy tehetséges, innovatív munkavállalókat találjanak a kiszolgáló területekre, akik erősíthetik a bank biztonságos online jelenlétét és a reklamációk kezelését.
Egészen napjainkig a láthatóság, a helyi jelenlét és elérhetőség volt a legfontosabb a bankok számára. Mára azonban az ügyfél számára sokkal fontosabbá vált, hogy a lehető legtöbb banki szolgáltatást otthonról vagy a mobil eszközével elérhessen. Az online élmény folyamatos fejlesztése elengedhetetlen, hogy ne legyen frusztrált az ügyfél, a tranzakciók lebonyolítása egyszerűen megtörténhessen és összességében emelje a bankról kialakított pozitív élményt.

A bankoknak tehát kevesebb dolgozóra van szükségük a retail-hálózatban és csökkenő méretű és számú ingatalnból álló fiókhálózatra.
Míg általában csökken a fiókok látogatottsága, a bankfiók még mindig fontos érintkezési pontként szolgál az ügyféllel, itt a legfontosabb cél a pozitív benyomás, élmény. Az ügyfelek személyes kapcsolatot várnak el a szolgáltatás részeként, főként, ha kérdésük, problémájuk van.

A pénzügyi szektor új iroda trendje a hierarchikus céges szemlélet és berendezkedés leépítése, és helyette a csoportmunka és az átlátható, az információk cseréjén és a közös értékek megosztásán alapuló szervezet és ezt támogató terek kialakítása. Annak ellenére, hogy a jogi korlátok és kötött folyamatok nehezítik a cégek átalakulását, szemléletváltását, sok bank már meglépte ezt.

Bankfiók trendek, amelyek az ott dolgozók és a bankfiókba érkező ügyfelek jóllétét emelik

  • Kisebb terek létrehozása.
  • A várakozó vonalak megszűntetése, e helyett az ügyfelek személyes köszöntése.
  • Kisebb alapterületű különböző funkciójú tér létrehozása a bankfiókon belül.
  • Kávézó vagy coworking jellegű terek kialakítása, a korábbi klasszikus bankfiók elrendezés helyett.
  • Nagy video kivetítők, pihenő és tárgyaló terek kialakítása, ahová beépíthetőek marketing eszközök is belső dizájn elemként.
  • A természetközeli, ún. biofílikus dizájn használata, amely lényege, hogy összeköttetést teremt a természet és az épített környezet között, a teret használók kényelmesebben, otthonosabban érzik magukat. A természetes anyagok használata, mint pl a fa vagy a sok zöld növény segítik a stresszkezelést.
  • A természetes fény is segíti a kognitív teljesítmény emelését és a jó közérzetet.
  • Az átgondoltan, fentiek figyelembe vételével kialakított új terek nagyban segítik a nagyobb munkahelyi teljesítmény és a kreativitás elérését.

Azt angol nyelvű tanulmány letölthető itt, PDF



Magyarországon
előregisztrált
épületek

8



Iroda
showroom
projekt



1




Well
minősítéshez
ajánlott
szállítók

6



http://www.europadesign.hu/

Hazai szakemberek
a WELL-ről

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.

Cikkeink


Az ESG az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) angol szavak rövidítése. Az ESG keretrendszeren belül ezeket pilléreknek nevezzük és ez az a 3 tématerület, amiben a vállalatoktól elvárt a jelentéstétel.

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-75.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Hazai szakemberek a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.



Irodakereso.info Well Iroda http://www.europadesign.hu/


Adatkezelési tájékoztató