2018.11.22
Megőrülök a fényektől!

Ki ne lett volna olyan, akár új építésű, fancy irodában, ahol majd megbolondult attól, hogy folyton a szemébe/monitorjára süt a nap és átkozottul melege van? Esetleg őszi időszakban délután négytől „kiég a retinája” a kvázi csupaszon világító fényforrásoktól? A helyzet sokunknak ismerős. A Light Concept, azaz a világításra vonatkozó koncepció a WELL Szabványban 11 témakörbe tömörítve ad gondos eligazítást a természetes és mesterséges fényforrások megfelelő felhasználására vonatkozóan, valamint, hogy a vizuális környezet a biológiai ritmusunkhoz is a lehető legnagyobb mértékben illeszkedjen.

Vegyünk például egy önálló irodát, ami egy nagy irodaházban működik és csak a saját belső terét (New and Existing Interiors kategória) szeretné minősíteni a WELL szerint. Mi a teendő ilyenkor? A közelezően teljesítendő követelményeket egy meglévő irodában, utólag is meg lehet valósítani. Lássuk hogyan!

MEGŐRÜLÖK A FÉNYEKTŐL! Az Europa Design által berendezett Eaton konyhája. Több képért kattints!

Általános világítás megtervezése

A világítást úgy kell kialakítani, hogy az asztalok felületénél mért magasságban (0,76 m) legalább 215 lux legyen a fényerő és ahol szükség van további feladat-specifikus világításra, ott igény szerint biztosítani kell a 300-500 lux értékeket. Természetesen minél nagyobb a természetes fény aránya, annál kevesebb mesterséges világításra lesz szükség. Az egy helyről vezérelt terület nem lehet 46,5 m2-nél vagy az egyterű irodatér 20 százalékánál nagyobb. Ajánlásokat fogalmaznak meg arra vonatkozóan is, hogy a szomszédos terek, vagy akár a plafon különböző pontjai között ne legyen bántóan nagy a fénykontraszt.

Ne hagyjuk, hogy elállítódjon a biológiai óránk!

A cirkadián ritmusnak megfelelő megvilágítottsági szintek tartásához figyelembe kell venni az izzók színhőmérsékletét és az úgynevezett melanopic értéket (EML) is. Ennek nagy szerepe van abban, hogy éjjel jól aludjunk és megfelelő legyen a hormonműködésünk és az anyagcserénk.

Káprázatmentes belső fényforrások!

Pontos szabályok vannak arra vonatkozóan, hogy a különböző fényességű lámpáknak a búrája, vagy maga a lámpatest milyen szögben árnyékolja le a fényforrást annak érdekében, hogy ne kápráztassa el az irodisták szemét. A munkaállomások felett közvetlenül elhelyezett fényforrások fénysűrűsége 8000 Cd/m2 értéknél kisebb kell, hogy legyen.

Napvédelem

Napvédelemről mindenképp gondoskodni kell, de a lehetőségek tárháza szinte végtelen: belső vagy külső árnyékolás, változó fényáteresztő képességű, úgynevezett okos üvegezés, vagy bevilágító ablakok esetén alkalmazhatók akár az ablakra szerelt apró tükrök, melyek a mennyezetre reflektálják a fényt. Utóbbi azért is hasznos, mert világos marad az irodatér.

A fenti számos paraméter összehangolása és a helyi adottságok kihasználása egy szakértő csapat együttműködésével valósítható meg a leghatékonyabban. Well szakértőnk munkáját belsőépítész és világítási szakember segíti.

A szabadon választható és további értékes pontokat érő követelmények jelentős része függ az épület adottságaitól is (benapozottság, belső terek hierarchiája stb), ezeket a következő cikkben vesszük sorra. Addig is, ne hagyjuk magunkat elkápráztatni!

Vértesy Móni
energetikai szakértő
MN6 Energiaügynökség



Magyarországon
előregisztrált
épületek

8



Iroda
showroom
projekt



1




Well
minősítéshez
ajánlott
szállítók

6



http://www.europadesign.hu/

Hazai szakemberek
a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Cikkeink


Az ESG az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) angol szavak rövidítése. Az ESG keretrendszeren belül ezeket pilléreknek nevezzük és ez az a 3 tématerület, amiben a vállalatoktól elvárt a jelentéstétel.

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-75.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Hazai szakemberek a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.



Irodakereso.info Well Iroda http://www.europadesign.hu/


Adatkezelési tájékoztató