2018.09.11
WELL Office MINTAPROJEKT – Europa Design

OrthoGraph – költségcsökkentés és kontroll a hosszútávú ingatlanüzemeltetésben



A felmért OrthoGraph modellek nemcsak a tervezési, de az ingatlanüzemeltetési munkát is segítik, ott jelentős költségcsökkentést tudnak eredményezni. Az épületek életciklusa során a legnagyobb költség a hosszú távú épületüzemeltetés során jelentkezik. Az OrthoGraph rendszerével nemcsak a kezdeti épületfelmérés, a valódi megvalósulás szerinti pontos állapot rögzítése lehetséges, hanem annak naprakészen tartása is átépítések, bérlő vagy funkcióváltások esetén.
Az OrthoGraph 3D-s épületmodelljei nemcsak a helyszínen érhetők el a mobileszközökön, hanem egyszerű webes böngészőkben is. Ez azt jelenti, hogy minden épület üzemeltetéshez kapcsolódó rendszer – pl. létesítménygazdálkodási rendszer, épület automatizálási rendszer, egyszerű hibakezelő rendszer – könnyedén felvértezhető 2D vagy 3D grafikus funkcionalitással az OrthoGraph segítségével. Ennek hála, a grafikus alaprajzok, 3D modellek a napi munkafolyamatok részévé válnak, akár pl. a hibabejelentés is az épületek felhasználói által egyszerűen, grafikusan megtörténhet.

Fontos megjegyezni, hogy mivel az OrthoGraph a valós megépült épület tulajdonságait tartalmazza, ezért minden bérleti és üzemeltetési információ pontosan rendelkezésre áll, ami jelentős költségmegtakarítást eredményezhet. Ha csak 2% eltérés van a megépült épület és a rendelkezésre álló dokumentáció között, akkor a szokásos bérleti díjakat alapul véve a tipikus 30-50 éves épület használati időszak alatt az épület teljes beruházási költsége megspórolható az OrthoGraph rendszer használatával.

 





Az irodakereso.info cikke.


Az Europa Design saját irodája elsőként lett regisztrálva a WELL minősítésre  Magyarországon!

A MELIGEN Hungary Zrt. által készített épületszkennelés az Europa Desig székházáról


A munkavállalók jóllétét megteremtő munkakörnyezet tudományosan alátámasztott és folyamatosan ellenőrzött minősítő rendszerét az IWBI, az International WELL Building Institute™ dolgozta ki és vizsgálja a WELL Certificationra jelentkező cégeknél. Időnk 90%-át épületekben, zárt térben töltjük – ebből 8-10 órát a munkahelyünkön – ez hatással van a közérzetünkre, a jóllétünkre. Nemcsak a design, az átgondolt, egészséges irodai munkakörnyezet is fontos! Az Europa Design felismerve ennek fontosságát, nemrégen elkészült, a 21. századi igényeket kielégítő saját irodaházával regisztrált be a WELL Building Standard – WELL minősítés megszerzésére az „Existing Interior”, a már meglévő belső tér” kategóriában. A WELL az első olyan minősítési rendszer, amely az emberek egészségére és jó közérzetére helyezi a hangsúlyt azokon az épületeken keresztül, ahol a mindennapjaikat töltik, ahol élnek, dolgoznak, játszanak, tanulnak. Az IWBI Intézete 7 fő kategóriát és ezeken belül 105 alkategóriát vizsgál, amelyeknek a regisztrációra jelentkező cégeknek meg kell felelni. Az IWBI szakértői szigorú teszteket és vizsgálatokat végeznek a tiszta levegő, a víz, a megfelelő fényviszonyok, az egészséges étkezés, a komfort, a fitness és a mentális állapot fő kategóriáiban.


Az Europa Design adott otthon a 6. Irodaházak Éjszakájának 2018 őszén.


Az Europa Design saját irodaházát még a WELL Standard ismerete előtt úgy alakította ki, hogy az a kiemelt kategóriák nagy részének már eleve megfelel. Mivel az épület felújításakor a legújabb innovatív műszaki megoldásokat alkalmazták, messze a sztenderd hőszigetelési és gépészeti elvárásokat meghaladó anyagok és technológiák kerültek beépítésre. A gépészet területén 4 csöves fan coil, hőszivattyús rendszer működik, a földszinti rendezvényszinten pedig hőkezelt, friss levegő befújás és elszívás hőcserélő automatizált rendszere biztosítja a megfelelő friss levegő mennyiséget akár a teljesen zárt –3 rétegű üveggel hangcsillapított – nyílászárók mellett is. Ezzel és a nyitható ablakokkal elegendő friss levegőhöz jutnak a belső térben tartózkodók. A legmodernebb irodaberendezéseknek köszönhetően a „Komfort” kategóriában is kiemelten megfelel az iroda kialakítása az előírt ergonómiai követelményeknek az akusztikus megoldásokkal, a többségében elektronikusan állítható magasságú asztalokkal, az állítható irodai forgószékekkel. Az Europa Design irodaházának tudatos tervezési folyamata a szépség és a design mellett az átláthatóságra helyezte a hangsúlyt. A nagy üvegfelületek megszűntetik a határt a külső és belső környezet között, az épület szoros kölcsönhatásban áll a természettel. A belső térkapcsolatok pedig segítik a munkatársak kommunikációját, hatékony együttműködését. A térkialakítás és a berendezés mellett a munkatársak jó közérzetéhez olyan szolgáltatások is hozzájárulnak, mint a tágas zuhanyzó a sportból érkező kollégáknak, a napi friss gyümölcs és szűrt ivóvíz. A szabadon használható elvonuló helyiségek és csendszobák a nagyobb koncentrációt igénylő szerződések megfogalmazásának, vagy az elmélyültebb kreatív gondolkodást kívánó tevékenységek helyszíneként szolgálnak. Ezek a szempontok csak kiragadott példák a 105 kategóriából, amelyet a WELL sztenderd is vizsgál, és amely már hatékonyan működik az Europa Design irodájában.

Magyarországon elsőként elkezdődött az Europa Design regisztrációs folyamata a WELL Certification megszerzésére. A minősítés elnyerése kiindulópont ahhoz, hogy az irodák és közületi terek optimális kialakításában, berendezésében élenjáró cég pozitív példát mutasson és saját tapasztalatain keresztül is szakmai tanácsadást nyújtson azoknak a cégeknek, szervezeteknek, amelyek számára fontos a munkatársaik jó közérzete és szeretnék megszerezni a WELL minősítést.


 

 
 



Magyarországon
előregisztrált
épületek

8



Iroda
showroom
projekt



1




Well
minősítéshez
ajánlott
szállítók

6



http://www.europadesign.hu/

Hazai szakemberek
a WELL-ről

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.

Cikkeink


Az ESG az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) angol szavak rövidítése. Az ESG keretrendszeren belül ezeket pilléreknek nevezzük és ez az a 3 tématerület, amiben a vállalatoktól elvárt a jelentéstétel.

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-75.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Hazai szakemberek a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.



Irodakereso.info Well Iroda http://www.europadesign.hu/


Adatkezelési tájékoztató