2019.12.12
A rossz levegőminőség hatásai a beltéri környezetre

Képzelje el, hogy megtalálta az új irodahelyiségét. Mielőtt beköltözik, felújítja, kifesti, berendezi és dekorálja a teret – ennyi vajon elég? Próbálja felidézni, hogy miért választotta pont azt az épületet, valószínűleg olyan helyet keresett vállalkozása számára, ami elősegíti és támogatja a hatékony munkavégzést. Amennyiben igen, gondolt-e azokra a paraméterekre is a választása során, amelyek a beltéri környezet minőségének megfelelő szintjét befolyásolják? A beltéri környezet minősége kevésbé kézzelfogható, mint az irodai környezet tárgyi elemei, ezért könnyebb figyelmen kívül hagyni őket. Ugyanakkor ugyanolyan fontos, ha nem még fontosabb, mint az új iroda többi tulajdonsága.



A fent leírt dilemma igen gyakori, a hatékonyan finanszírozható, ugyanakkor barátságos, kényelmes és a termelékenységet elősegítő tér kialakításában. Ez a rövid cikk felvázol néhány tippet, ami segíthet ebben a kérdésben. Röviden összefoglalja a laboratóriumi és helyszíni tanulmányokat, amelyek számszerűsítik a beltéri környezeti minőség (különösen a termikus környezet és a beltéri levegő minőségének) a munka teljesítményére gyakorolt hatásait, valamint ezek gazdasági következményeit. A cikk néhány rövid és hosszú távú céllal és kihívással zárul a beltéri környezeti minőség és az irodai dolgozók teljesítményére gyakorolt hatásának kutatásával kapcsolatban.





Beltéri környezeti minőség és produktív munka

Azok a munkavállalók, akik nem érzik magukat jól, nem fognak hatékonyan dolgozni ─ Az irodaépületekben végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy az akut egészségügyi tünetekről beszámoló irodai dolgozók szignifikánsan rosszabb teljesítményt nyújtanak, mint azok, akiknek nincs akut egészségügyi problémája. A közelmúltban sok figyelmet szenteltek azoknak a kutatásoknak, amelyek kimutatták, hogy a beltéri környezeti 
feltételek valójában az irodai dolgozók egészségét és teljesítményét is befolyásolhatják. Az eddig elvégzett tanulmányok konzisztensek és azt mutatják, hogy a termikus környezet elégtelensége és a rossz beltéri levegőminőség jelentős következményekkel jár a dolgozók teljesítményére. A kutatások azt is bizonyítják, hogy hasonló vagy még nagyobb hatások figyelhetők meg az iskolákban folyó munkára és a tanulásra, bár ezeket a jelen cikkben nem részletezzük.





Termikus környezet és munkateljesítmény

A tanulmányok azt bizonyítják, hogy a termikus környezet minősége és a munkateljesítmény összefügg. A becslések szerint a munkateljesítmény körülbelül 1 százalékkal csökken az optimális hőmérséklettől való minden 1 oC-eltérésnél.4 Az optimális hőmérsékletet az jelenti, ha a semleges hőérzékelésnél valamivel hűvösebbet érzékelünk.5. A termikus diszkomfortérzet elkerülése ezért elengedhetetlen az optimális munkavégzéshez és a különféle egészségügyi tünetek kockázatának csökkentéséhez.
 
 
 

Beltéri levegőminőség és munkateljesítmény

Sok kutatás történt a beltéri levegő minőségének a munkateljesítményre gyakorolt hatásával kapcsolatban. Például, ha a beltéri levegő minőségével elégedetlen lakók arányát 10% -kal csökkentik, az várhatóan körülbelül 1% -kal növeli a munkateljesítményt. A megfelelő minőségű levegőellátás megduplázásával becslések szerint körülbelül 1,5%-kal lehet növelni az irodai munka hatékonyságát. A rossz levegőminőség nemcsak a teljesítményre van hatással, a megduplázott jó minőségű levegőellátás körülbelül 10 %-kal csökkenti a betegszabadságok gyakoriságát. Az optimális szellőzés és a levegőt szennyező anyagok kiküszöbölése elengedhetetlen a levegő megfelelő minőségének eléréséhez, így a hatékony munkavégzéshez és az egészség megőrzéséhez is. 







Nemcsak a munkahely befolyásolja a teljesítményt: A hálószobák belső környezeti minősége is befolyásolja a másnap végzett munka hatékonyságát

Az alvás nélkülözhetetlen az egészség és a következő napi teljesítmény szempontjából; az állandó alváshiány összekapcsolható olyan betegségekkel, mint a demencia, a cukorbetegség és a rák. A tanulmányok azt mutatják, hogy a hálószobák hőmérséklete gyakran túl magas, és a nem megfelelő szellőzés miatt a levegő minősége gyakran nem megfelelő. Több tanulmány kimutatta, hogy az alvás nem megfelelő feltételei csökkenthetik az alvásminőséget és a következő napi teljesítményt.





A csökkent munkateljesítmény gazdasági következményei

A munkateljesítmény néhány százalékpontos csökkenése is jelentős gazdasági következményekkel jár, mivel a munkaerő költsége akár 100-szor is magasabb lehet, mint az épület építésének és üzemeltetésének 1 főre eső költsége. A gazdasági számítások azt mutatják, hogy a munkateljesítmény 10 százalékos növekedése ellensúlyozhatja az épület építésének és üzemeltetésének teljes költségét, amelyre szükség van e növekedés eléréséhez. A beltéri környezet minőségét javító beruházások megtérülési ideje általában kevesebb, mint két év.





A munkateljesítmény mutatójának szükségessége

A kutatások következetesen és minden kétséget kizáróan kimutatták, hogy a jó beltéri környezetminőség javíthatja a munka hatékonyságát. A teljesítményre gyakorolt hatást objektív módszerekkel, például kognitív tesztekkel, általában az idegtudományban és a pszichológiában alkalmazzák, valamint olyan kiválasztott feladatokkal mérik, melyek az irodai munkát szimulálják, ezeken a tényezőkön kívül általában megvizsgálják az egyes változók hatásait is. Csak nagyon kevés esetben volt a tényleges munkavégzés teljesítménye a mérője a kutatásoknak. A kihívás most az, hogy megértsük, hogy ezeknek a megfigyelt hatásoknak a nagysága hogyan igazodik a teljesítményhez az irodai környezetben a különféle típusú munkák függvényében, valamint, hogy a beltéri környezeti minőséget meghatározó különféle paraméterek milyen hatással vannak összességében a munkavégzésre. Ez utóbbi mutatja meg a tényleges növekedést a termelékenység és a hatékonyság tekintetében. A valós eredményeket összegző kimutatások készítéséhez fontos kidolgozni a munka teljesítményének gyakorlati 
mérésére szolgáló módszereket. Ezek a módszerek magukban foglalják a különböző irodaépületekben mért eredmények összehasonlítását, valamint a munka eredményeinek összevetését az egészségügyi eredményekkel és a betegszabadsággal kapcsolatos intézkedésekkel. Mivel jelenleg nem létezik ilyen általánosan használt teljesítménymérési módszer vagy mutató, népszerűvé vált az épületet használók felkérése, hogy értékeljék, teljesítményüket; mindazonáltal egyetlen tanulmány sem mutatta meg, hogy ezek az értékelések összhangban állnak-e az objektíven mért munkateljesítménnyel.
 
 
 

Jövőbeli kilátások

A jövőkutatás munkateljesítménnyel kapcsolatos vizsgálatainak listája hosszú, olyan csoportok, mint például az IWBITM felmérési munkacsoportja, foglalkoznak ennek a területnek a hiányosságaival. Az azonban világosan látszik, hogy a következő lépések elengedhetetlenné váltak, teljesítménymutatók kidolgozása valós környezetben; a termikus környezet és a beltéri levegőminőség együttes hatásának vizsgálata az irodai munkára; és a teljesítménymutatók használata a jövőbeli irodaházak egyik tervezési paramétereként. Bár további kutatásokra van szükség, az kijelenthető, hogy a beltéri levegő minőségének és a hőviszonyoknak a munkavégzésre gyakorolt szerepének figyelmen kívül hagyása súlyos következményekkel járhat és nagyon költséges lehet.



 



Magyarországon
előregisztrált
épületek

8



Iroda
showroom
projekt



1




Well
minősítéshez
ajánlott
szállítók

6



http://www.europadesign.hu/

Hazai szakemberek
a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Cikkeink


Az ESG az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) angol szavak rövidítése. Az ESG keretrendszeren belül ezeket pilléreknek nevezzük és ez az a 3 tématerület, amiben a vállalatoktól elvárt a jelentéstétel.

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-75.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Hazai szakemberek a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.



Irodakereso.info Well Iroda http://www.europadesign.hu/


Adatkezelési tájékoztató