2021.03.16
Három stratégia a mozgás növelésére a design segítségével

Hogyan növelhető a mozgás a tervezés segítségével és hogyan lehet a munkahelyed az edzésterved része?

Az épületek tervezése, a design egészségesebbé tehet-e? Amikor este elhagyja munkahelyét érezheti-e magát jobban, mint amikor reggel megérkezett? Leigh Stringer szerint a válasz igen. Ebben a cikkben betekintést nyerhet Leigh Stringer új könyvébe mely „Az egészséges munkahely” címet viseli. Az alábbi ötletek a könyv negyedik, „Az energia maximalizálása, az összeomlás elkerülése” című fejezetében találhatóak.

HÁROM STRATÉGIA A MOZGÁS NÖVELÉSÉRE A DESIGN SEGÍTSÉGÉVEL

1. Tegye vonzóbbá a lépcsőket

A lépcsőhasználatnak előnyös hatásai vannak a koleszterinszintre, a kalória elégetésére és ösztönzőleg hat a kollaborációra, hisz könnyedén beleütközhetünk olyan kollégákba is, akikkel egyébként nem találkoznánk. [1], [2] Az emberek ösztönzéséhez az esetek nagy részében azonban több kell, mint a megfelelő jelzések, feliratok biztosítása. A legtöbb irodaházban a lifteket jól látható és jól megközelíthető helyen vannak, ezzel szemben a lépcsőházak rejtettek, sötétek, tűzvédelmi megfontolásból zárva lehetnek és nem túl hívogatóak. Nem éppen ideális hely az egészséges életmód népszerűsítésére. Amennyiben lehetőség van rá érdemes olyan épületet választani, vagy tervezni, ahol a lépcsőház nyitott, tágas, természetes fénnyel és kilátással, ahol ezeknek a tereknek a használatát megfelelő anyagválasztással és akár művészeti alkotásokkal tehetjük vonzóbbá. Amennyiben a helyi építési és tűzvédelmi szabályozás megengedi, hagyjuk nyitott állapotban a lépcsőházakba vezető ajtókat. Megoldás lehet, ha a lifteket úgy állítjuk be, hogy csak minden második, vagy harmadik emeleten álljanak meg, így elérve, hogy az épülethasználók legalább egy szintet lépcsőzzenek. Az Arbor House-ban a liftek helyett a lépcsőházban szól zene és a liftek rendkívül lassan közlekednek ezzel is a lépcsőhasználatra ösztönözve az itt lakókat. [3]

2. Járj be munkahelyedre tömegközlekedéssel, vagy környezettudatos járművel

Az épület elhelyezkedése és a jó várostervezés pozitív hatással lehet az emberek mozgására. A kutatások azt mutatják, hogy a parkok és az egyéb szabadidős tevékenységre alkalmas létesítmények közelsége összefügg a fiatalok és a felnőttek fizikai aktivitásával és az egészséges testsúly megőrzésével. [4] Ugyanez vonatkozik a tömegközlekedés jelenlétére is – összefüggés van a fizikai aktivitás és a tömegközlekedési hálózathoz való eljutás között, amivel megnőhet a gyaloglással töltött idő. Egy tanulmány szerint azok, akik vonattal járnak be dolgozni átlagosan 30 %-kal több lépést tesznek meg naponta és négyszer nagyobb eséllyel teszik meg a napi 10 000 lépést, mint az autóval közlekedők.[5] Sok szervezet ösztönzi arra munkavállalóit, hogy a tömegközlekedési eszközöket használják környezetvédelmi szempontok miatt, de ezenkívül kiváló egészségügyi hatásai is vannak az ilyen fajta közlekedésnek.

3. Biztosítson helyet a munkavállalók számára a testedzésre

Amennyiben adott elegendő hely és a költségvetésbe is belefér alakítson ki edzőtermet az épületen belül vagy néhány háztömbnyire az irodától. Minél közelebb van a sportolási lehetőség a munkahelyhez, annál jobb. Amennyiben megvalósítható az edzőterem kialakítása az épületben megfontolandó az edzőterem használatának ingyenessé tétele, vagy kedvezményes áron történő használata. Különösen, ha az épület hidegebb éghajlaton található, ahol a kültéri sportolási lehetőségek az év nagy részében nem állnak rendelkezésre, így elengedhetetlen a beltéri sportolási lehetőség biztosítása. Ideális esetben a sportolásra alkalmas helyek ablakokkal ellátottak, hiszen a kutatások szerint azok a helyszínek, melyek rálátást biztosítanak a természetre vagy emberekre vonzóbbá teszik a sportolást.[6] A meleg színek és a megfelelő fényintenzitás használatával is ösztönözni lehet a mozgást és az aktivitást, míg a hideg színek használata a passzív viselkedést támogatja.[7]

Eredeti cikk: https://www.workdesign.com/2016/07/three-strategies-increase-movement-design/

[1] Zimring C, et al. Influences of building design and site design on physical activity: research and intervention opportunities. American Journal of Preventive Medicine. 2005;28(2S2): p. 186-193.
[2] Boreham CA G, Wallace WFM, Nevill A. Training effects of accumulated daily stair-climbing exercise in previously sedentary young women. Preventive Medicine. 2000;30: p. 277-281.
[3] Alvarez, Maria, “’Active design’ for affordable housing,” Newsday, July 31, 2013.
[4] Gordon-Larsen P, et al. Inequality in the built environment underlies key health disparities in physical activity and obesity. Pediatrics. 2006;117(2): p. 417–424.
[5] Wener, RE and Evans GW. A morning stroll: levels of physical activity in car and mass transit commuting. Environment and Behavior. 2007;39: p. 1–13.
[6] Pikora T, Giles-Corti B, Bull F, Jamrozik K, Donavan R. Developing a framework for assessment of the environmental determinants of walking and cycling. Social Science and Medicine. 2003;56(8): p. 1693–1704.
[7] Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ) The effect of health care working conditions on patient safety. [Accessed January 17, 2010];Evidence Based Report/Technology Assessment. 2003 (74) AHRQ Publication 03-E024. Available at http://www.ahrq.gov/clinic/epcsums/worksum.htm.
  



Magyarországon
előregisztrált
épületek

8



Iroda
showroom
projekt



1




Well
minősítéshez
ajánlott
szállítók

6



http://www.europadesign.hu/

Hazai szakemberek
a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Cikkeink


Az ESG az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) angol szavak rövidítése. Az ESG keretrendszeren belül ezeket pilléreknek nevezzük és ez az a 3 tématerület, amiben a vállalatoktól elvárt a jelentéstétel.

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-75.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Hazai szakemberek a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.



Irodakereso.info Well Iroda http://www.europadesign.hu/


Adatkezelési tájékoztató