2018.04.17
WELL Irodák a pénzügyi szektor vállalatainál

Egészséges és innovatív munkakörnyezet a pénzügyi szektor vállalatainál – új trendek jönnek az ügyfelek és a munkavállalók megtartása érdekében. Egy multinacionális tervező, építész, belsőépítész cégcsoport (HOK) által nemrég megjelentetett tanulmányban 40 megvalósult projekt kapcsán a pénzügyi szektor cégeinél zajló változásokat mutatták be.

Milyen kihívásoknak kell manapság megfelelnie a bankok központi irodáinak? Milyen elvárásaink vannak egy bankfiókkal szemben? Hogyan maradhat versenyképes a pénzügyi szektor a változó munkaerőpiacon, milyen új munkakörnyezet szolgálja jobban a munkaerő megtartását és az új ügyféligényeket?

A pénzügyi szektort több szempontból is érintette a válság. Nem csak az ingatlanaik értéke, hanem azok kihasználtsága is jelentősen csökkent. Sokszor olyan elavult műszaki színvonalú épületekben dolgoznak a banki munkatársak, működnek bankfiókok, amelyek nem alkalmasak arra, hogy az ügyfelek vagy az igényes munkavállalók magasabb elvárásainak is megfeleljenek.

A pénzügyi cégek kezdettől élen járnak a “smart workplace design” területén. Mit is jelent ez?

Több területen is fontos szerepet játszik az innováció, mind a fiókhálózatok kialakítása, átalakítása során, mind a magasan képzett munkavállalók hatékony munkakörnyezetének megőrzése érdékében. A folyamatnak több pozitív hozadéka is van a társaságok számára,
 • a brand image emelése
 • a cégkultúra támogatása
 • az ügyfélélmény erősítése
 • munkaerő hatékonyság emelése
 • a költségcsökkentés
WELL IRODÁK A PÉNZÜGYI SZEKTOR VÁLLALATAINÁL

Ma a banki ügyfelek sokkal több lehetőség közül választhatnak. A pénzügyi cégeknek olyan vállalati modellre és belső munkakörnyezetre van szükségük, amely hatékonyan támogatja a dolgozókat abban, hogy rugalmasan alkalmazkodjanak az ügyfelek gyorsan változó igényeihez. Világszerte megfigyelhető az a trend, hogy a bankok megpróbálják ingatlanjaik CO2 lábnyomát csökkenteni és sokkal optimálisabban kihasználni a rendelkezésükre álló munkaterületeket, és egyben erősíteni a viruális jelenlétüket.

A vizsgált projektek tanulsága, hogy a bankok igyekeznek olyan munkahelyi környezetet teremteni, ahol élményt, lehetőségeket és támogatást tudnak adni a munkatársak számára. Ez egyben környezeti szempontból fenntartható, és a használók által is jól élhető, egészséges munkaterek kialakítását jelenti.

Milyen kihívásokkal szembesülnek a pénzügyi szektor vállalatai?

A pénzügyi szektor magasan kvalifikált munkavállalói, a banki elemzők, befektetési bankárok és kereskedők alacsonyabb profitot termelnek a szervezeten belül. Míg átértékelődnek a hagyományosan “back-office” területek. A bankok törekvése, hogy tehetséges, innovatív munkavállalókat találjanak a kiszolgáló területekre, akik erősíthetik a bank biztonságos online jelenlétét és a reklamációk kezelését.
Egészen napjainkig a láthatóság, a helyi jelenlét és elérhetőség volt a legfontosabb a bankok számára. Mára azonban az ügyfél számára sokkal fontosabbá vált, hogy a lehető legtöbb banki szolgáltatást otthonról vagy a mobil eszközével elérhessen. Az online élmény folyamatos fejlesztése elengedhetetlen, hogy ne legyen frusztrált az ügyfél, a tranzakciók lebonyolítása egyszerűen megtörténhessen és összességében emelje a bankról kialakított pozitív élményt.

A bankoknak tehát kevesebb dolgozóra van szükségük a retail-hálózatban és csökkenő méretű és számú ingatalnból álló fiókhálózatra.
Míg általában csökken a fiókok látogatottsága, a bankfiók még mindig fontos érintkezési pontként szolgál az ügyféllel, itt a legfontosabb cél a pozitív benyomás, élmény. Az ügyfelek személyes kapcsolatot várnak el a szolgáltatás részeként, főként, ha kérdésük, problémájuk van.

A pénzügyi szektor új iroda trendje a hierarchikus céges szemlélet és berendezkedés leépítése, és helyette a csoportmunka és az átlátható, az információk cseréjén és a közös értékek megosztásán alapuló szervezet és ezt támogató terek kialakítása. Annak ellenére, hogy a jogi korlátok és kötött folyamatok nehezítik a cégek átalakulását, szemléletváltását, sok bank már meglépte ezt.

Bankfiók trendek, amelyek az ott dolgozók és a bankfiókba érkező ügyfelek jóllétét emelik

 • Kisebb terek létrehozása.
 • A várakozó vonalak megszűntetése, e helyett az ügyfelek személyes köszöntése.
 • Kisebb alapterületű különböző funkciójú tér létrehozása a bankfiókon belül.
 • Kávézó vagy coworking jellegű terek kialakítása, a korábbi klasszikus bankfiók elrendezés helyett.
 • Nagy video kivetítők, pihenő és tárgyaló terek kialakítása, ahová beépíthetőek marketing eszközök is belső dizájn elemként.
 • A természetközeli, ún. biofílikus dizájn használata, amely lényege, hogy összeköttetést teremt a természet és az épített környezet között, a teret használók kényelmesebben, otthonosabban érzik magukat. A természetes anyagok használata, mint pl a fa vagy a sok zöld növény segítik a stresszkezelést.
 • A természetes fény is segíti a kognitív teljesítmény emelését és a jó közérzetet.
 • Az átgondoltan, fentiek figyelembe vételével kialakított új terek nagyban segítik a nagyobb munkahelyi teljesítmény és a kreativitás elérését.

Azt angol nyelvű tanulmány letölthető itt, PDFMagyarországon
előregisztrált
épületek

8Iroda
showroom
projekt1
Well
minősítéshez
ajánlott
szállítók

6http://www.europadesign.hu/

Hazai szakemberek
a WELL-ről

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.

Cikkeink

2020.10.28
Faragó István a WIP podcastben: hogyan csökkenthető a mentális terhelés a WELL minősítéssel?

Legújabb Podcastünkben a munkahelyi stresszről beszéltünk, ami a Covid idején talán még aktuálisabb és a WELL-nek erre is jó megoldásai vannak.

Olvasom tovább →

2020.04.30
CORPORATE ART A WELLBEING SZELLEMÉBENCORPORATE ART A WELLBEING SZELLEMÉBEN
Avagy hogyan tegyük vonzóvá munkahelyünket a corporate art eszköztárán keresztül?

A cikk szerzője Bagyó Anna, művészeti konzulens, az Anna Bagyó Art Consulting alapítója, több mint három évtizede a hazai és nemzetközi művészeti és műkereskedelmi színtér szereplője. Szakmai tevékenysége jelentős részét, már a 90-es évek elejétől a corporate art alkotja, közel hetven megvalósult projekt, irodaházak, bevásárlóközpontok, vállalati műgyűjtemények, szállodák és köztéri munkák gazdagítják a portfóliót. Inspirációt, információt, tapasztalatot és szakmai kapcsolatokat a hazai üzleti szféra és az ingatlan piac mellett külföldi tanulmányai, a Zágrábi Egyetem művészettörténet-néprajz szakán és a New York University, Art Administration & Management/Art Dealership & Collecting mester képzésén szerezte.

Olvasom tovább →

2020.04.29
WELL IRODA - VÉDELEM A KORONAVÍRUS ELLEN!WELL IRODA - VÉDELEM A KORONAVÍRUS ELLEN!


A Well irodai minősítés már jóval a Covid-19 megjelenése előtt az egészséges életmódra, a prevencióra és az ennek megfelelő irodai, illetve munkakörnyezetre helyezte a hangsúlyt. A Well sztenderdet kidolgozó IWBI – International Well Building Institute - ajánlásai most a vírus elleni küzdelemben fokozottan érvényesek és időszerűek.

Olvasom tovább →

2020.03.24
TEXTILMŰVÉSZET A WELL IRODÁBAN - KALÁCSKA ZSANETTTEXTILMŰVÉSZET A WELL IRODÁBAN 


Kalácska Zsanett 2009-ben szerzett diplomát a a MOME fémműves szakán, a tervezéshez pedig 2012-ben tért vissza a Zwana márka megalapításakor. A Zwana kínálatában a természetből és annak geometriájából inspirálódott textil és bőr ékszereket találunk. A természet geometriája, az apró, organikus részletekben felfedezhető lenyűgöző szabályosság inspirálja. A második Gombold újra! pályázatára a WAMP különdíjával jutalmazott kollekciót készített, amihez egy különleges, saját fejlesztésű technikát használt. A technika a Pangolin nevet viseli, és a Zwana ékszerek védjegyének számít.

Olvasom tovább →

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-73.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Hazai szakemberek a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.Irodakereso.info Well Iroda http://www.europadesign.hu/


Adatkezelési tájékoztató