2018.04.17
WELL Irodák a pénzügyi szektor vállalatainál

Egészséges és innovatív munkakörnyezet a pénzügyi szektor vállalatainál – új trendek jönnek az ügyfelek és a munkavállalók megtartása érdekében. Egy multinacionális tervező, építész, belsőépítész cégcsoport (HOK) által nemrég megjelentetett tanulmányban 40 megvalósult projekt kapcsán a pénzügyi szektor cégeinél zajló változásokat mutatták be.

Milyen kihívásoknak kell manapság megfelelnie a bankok központi irodáinak? Milyen elvárásaink vannak egy bankfiókkal szemben? Hogyan maradhat versenyképes a pénzügyi szektor a változó munkaerőpiacon, milyen új munkakörnyezet szolgálja jobban a munkaerő megtartását és az új ügyféligényeket?

A pénzügyi szektort több szempontból is érintette a válság. Nem csak az ingatlanaik értéke, hanem azok kihasználtsága is jelentősen csökkent. Sokszor olyan elavult műszaki színvonalú épületekben dolgoznak a banki munkatársak, működnek bankfiókok, amelyek nem alkalmasak arra, hogy az ügyfelek vagy az igényes munkavállalók magasabb elvárásainak is megfeleljenek.

A pénzügyi cégek kezdettől élen járnak a “smart workplace design” területén. Mit is jelent ez?

Több területen is fontos szerepet játszik az innováció, mind a fiókhálózatok kialakítása, átalakítása során, mind a magasan képzett munkavállalók hatékony munkakörnyezetének megőrzése érdékében. A folyamatnak több pozitív hozadéka is van a társaságok számára,
 • a brand image emelése
 • a cégkultúra támogatása
 • az ügyfélélmény erősítése
 • munkaerő hatékonyság emelése
 • a költségcsökkentés
WELL IRODÁK A PÉNZÜGYI SZEKTOR VÁLLALATAINÁL

Ma a banki ügyfelek sokkal több lehetőség közül választhatnak. A pénzügyi cégeknek olyan vállalati modellre és belső munkakörnyezetre van szükségük, amely hatékonyan támogatja a dolgozókat abban, hogy rugalmasan alkalmazkodjanak az ügyfelek gyorsan változó igényeihez. Világszerte megfigyelhető az a trend, hogy a bankok megpróbálják ingatlanjaik CO2 lábnyomát csökkenteni és sokkal optimálisabban kihasználni a rendelkezésükre álló munkaterületeket, és egyben erősíteni a viruális jelenlétüket.

A vizsgált projektek tanulsága, hogy a bankok igyekeznek olyan munkahelyi környezetet teremteni, ahol élményt, lehetőségeket és támogatást tudnak adni a munkatársak számára. Ez egyben környezeti szempontból fenntartható, és a használók által is jól élhető, egészséges munkaterek kialakítását jelenti.

Milyen kihívásokkal szembesülnek a pénzügyi szektor vállalatai?

A pénzügyi szektor magasan kvalifikált munkavállalói, a banki elemzők, befektetési bankárok és kereskedők alacsonyabb profitot termelnek a szervezeten belül. Míg átértékelődnek a hagyományosan “back-office” területek. A bankok törekvése, hogy tehetséges, innovatív munkavállalókat találjanak a kiszolgáló területekre, akik erősíthetik a bank biztonságos online jelenlétét és a reklamációk kezelését.
Egészen napjainkig a láthatóság, a helyi jelenlét és elérhetőség volt a legfontosabb a bankok számára. Mára azonban az ügyfél számára sokkal fontosabbá vált, hogy a lehető legtöbb banki szolgáltatást otthonról vagy a mobil eszközével elérhessen. Az online élmény folyamatos fejlesztése elengedhetetlen, hogy ne legyen frusztrált az ügyfél, a tranzakciók lebonyolítása egyszerűen megtörténhessen és összességében emelje a bankról kialakított pozitív élményt.

A bankoknak tehát kevesebb dolgozóra van szükségük a retail-hálózatban és csökkenő méretű és számú ingatalnból álló fiókhálózatra.
Míg általában csökken a fiókok látogatottsága, a bankfiók még mindig fontos érintkezési pontként szolgál az ügyféllel, itt a legfontosabb cél a pozitív benyomás, élmény. Az ügyfelek személyes kapcsolatot várnak el a szolgáltatás részeként, főként, ha kérdésük, problémájuk van.

A pénzügyi szektor új iroda trendje a hierarchikus céges szemlélet és berendezkedés leépítése, és helyette a csoportmunka és az átlátható, az információk cseréjén és a közös értékek megosztásán alapuló szervezet és ezt támogató terek kialakítása. Annak ellenére, hogy a jogi korlátok és kötött folyamatok nehezítik a cégek átalakulását, szemléletváltását, sok bank már meglépte ezt.

Bankfiók trendek, amelyek az ott dolgozók és a bankfiókba érkező ügyfelek jóllétét emelik

 • Kisebb terek létrehozása.
 • A várakozó vonalak megszűntetése, e helyett az ügyfelek személyes köszöntése.
 • Kisebb alapterületű különböző funkciójú tér létrehozása a bankfiókon belül.
 • Kávézó vagy coworking jellegű terek kialakítása, a korábbi klasszikus bankfiók elrendezés helyett.
 • Nagy video kivetítők, pihenő és tárgyaló terek kialakítása, ahová beépíthetőek marketing eszközök is belső dizájn elemként.
 • A természetközeli, ún. biofílikus dizájn használata, amely lényege, hogy összeköttetést teremt a természet és az épített környezet között, a teret használók kényelmesebben, otthonosabban érzik magukat. A természetes anyagok használata, mint pl a fa vagy a sok zöld növény segítik a stresszkezelést.
 • A természetes fény is segíti a kognitív teljesítmény emelését és a jó közérzetet.
 • Az átgondoltan, fentiek figyelembe vételével kialakított új terek nagyban segítik a nagyobb munkahelyi teljesítmény és a kreativitás elérését.

Azt angol nyelvű tanulmány letölthető itt, PDF

Magyarországon
előregisztrált
épületek száma

8

Lista

Iroda showroom projekt

1

Lista

Well minősítéshez ajánlott szállítók


3

Lista

http://www.mn6.hu/
http://www.europadesign.hu/

Cikkeink

2019.01.28
WELL Certification - fókuszban az ember - Workshop, 2019. február 15.

WELL Certification - fókuszban az ember - Workshop, 2019. február 15. Az új minősítési rendszer azt vizsgálja, hogy az irodai és közösségi terek hogyan szolgálják az ott élő, dolgozó emberek jó közérzetét, egészségét és kényelmét. Előadóink most az építésztervezők szempontjából ismertetik a WELL minősítési rendszer 105 alkategóriájának a lényegét.

Olvasom tovább →

2019.01.07
Fitten az irodában

Fitten az irodában
Gondolták volna, hogy a mindennapi irodai munkavégzés közben is elérhető olyan aktivitás, mintha többször is lefutnánk a bostoni maratont?

Olvasom tovább →

2018.12.17
Hangelnyelés látványosan - akusztika az irodában

HANGELNYELÉS LÁTVÁNYOSAN - AKUSZTIKA AZ IRODÁBAN
Az elmúlt évek megváltozott munkakultúrája olyan térelrendezéseket eredményezett, ahol a nagy egybefüggő nyitott irodák csoportosan elhelyezett munkahelyein, a tárgyaló és kommunikációs szigeteken csak optimális akusztikai kiegészítőkkel tudnak a munkatársak hatékonyan dolgozni.

Olvasom tovább →

2018.11.29
Hogy lehet kihozni a legtöbbet egy meglévő iroda megvilágításából?

HOGY LEHET KIHOZNI A LEGTÖBBET EGY MEGLÉVŐ IRODA MEGVILÁGÍTÁSÁBÓL?
Az előző cikkben megnéztük, hogy mely alapkövetelményeknek kell mindenképpen megfelelni egy korábban épült irodának, ha a WELL szabvány szerint szeretné minősíteni magát. A vizsgálatot azzal folytatjuk, hogy mik azok a – Light Concept-hez tartozó- úgynevezett optimalizációk, amikkel tovább javíthatjuk a bennünket körülvevő fényviszonyokat.

Olvasom tovább →

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT

MN6 ENERGIAÜGYNÖKSÉG


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-73.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!
MN6 ENERGIAÜGYNÖKSÉG
1075 Budapest, Madách Imre út 8. III.em 4.
T: +36 30 4164525

Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Well Iroda http://www.europadesign.hu/ http://www.mn6.hu/


Adatkezelési tájékoztató