2018.11.22
Megőrülök a fényektől!

Ki ne lett volna olyan, akár új építésű, fancy irodában, ahol majd megbolondult attól, hogy folyton a szemébe/monitorjára süt a nap és átkozottul melege van? Esetleg őszi időszakban délután négytől „kiég a retinája” a kvázi csupaszon világító fényforrásoktól? A helyzet sokunknak ismerős. A Light Concept, azaz a világításra vonatkozó koncepció a WELL Szabványban 11 témakörbe tömörítve ad gondos eligazítást a természetes és mesterséges fényforrások megfelelő felhasználására vonatkozóan, valamint, hogy a vizuális környezet a biológiai ritmusunkhoz is a lehető legnagyobb mértékben illeszkedjen.

Vegyünk például egy önálló irodát, ami egy nagy irodaházban működik és csak a saját belső terét (New and Existing Interiors kategória) szeretné minősíteni a WELL szerint. Mi a teendő ilyenkor? A közelezően teljesítendő követelményeket egy meglévő irodában, utólag is meg lehet valósítani. Lássuk hogyan!

MEGŐRÜLÖK A FÉNYEKTŐL! Az Europa Design által berendezett Eaton konyhája. Több képért kattints!

Általános világítás megtervezése

A világítást úgy kell kialakítani, hogy az asztalok felületénél mért magasságban (0,76 m) legalább 215 lux legyen a fényerő és ahol szükség van további feladat-specifikus világításra, ott igény szerint biztosítani kell a 300-500 lux értékeket. Természetesen minél nagyobb a természetes fény aránya, annál kevesebb mesterséges világításra lesz szükség. Az egy helyről vezérelt terület nem lehet 46,5 m2-nél vagy az egyterű irodatér 20 százalékánál nagyobb. Ajánlásokat fogalmaznak meg arra vonatkozóan is, hogy a szomszédos terek, vagy akár a plafon különböző pontjai között ne legyen bántóan nagy a fénykontraszt.

Ne hagyjuk, hogy elállítódjon a biológiai óránk!

A cirkadián ritmusnak megfelelő megvilágítottsági szintek tartásához figyelembe kell venni az izzók színhőmérsékletét és az úgynevezett melanopic értéket (EML) is. Ennek nagy szerepe van abban, hogy éjjel jól aludjunk és megfelelő legyen a hormonműködésünk és az anyagcserénk.

Káprázatmentes belső fényforrások!

Pontos szabályok vannak arra vonatkozóan, hogy a különböző fényességű lámpáknak a búrája, vagy maga a lámpatest milyen szögben árnyékolja le a fényforrást annak érdekében, hogy ne kápráztassa el az irodisták szemét. A munkaállomások felett közvetlenül elhelyezett fényforrások fénysűrűsége 8000 Cd/m2 értéknél kisebb kell, hogy legyen.

Napvédelem

Napvédelemről mindenképp gondoskodni kell, de a lehetőségek tárháza szinte végtelen: belső vagy külső árnyékolás, változó fényáteresztő képességű, úgynevezett okos üvegezés, vagy bevilágító ablakok esetén alkalmazhatók akár az ablakra szerelt apró tükrök, melyek a mennyezetre reflektálják a fényt. Utóbbi azért is hasznos, mert világos marad az irodatér.

A fenti számos paraméter összehangolása és a helyi adottságok kihasználása egy szakértő csapat együttműködésével valósítható meg a leghatékonyabban. Well szakértőnk munkáját belsőépítész és világítási szakember segíti.

A szabadon választható és további értékes pontokat érő követelmények jelentős része függ az épület adottságaitól is (benapozottság, belső terek hierarchiája stb), ezeket a következő cikkben vesszük sorra. Addig is, ne hagyjuk magunkat elkápráztatni!

Vértesy Móni
energetikai szakértő
MN6 Energiaügynökség

Magyarországon
előregisztrált
épületek száma

8

Lista

Iroda showroom projekt

1

Lista

Well minősítéshez ajánlott szállítók


3

Lista

http://www.mn6.hu/
http://www.europadesign.hu/

Cikkeink

2019.01.28
WELL Certification - fókuszban az ember - Workshop, 2019. február 15.

WELL Certification - fókuszban az ember - Workshop, 2019. február 15. Az új minősítési rendszer azt vizsgálja, hogy az irodai és közösségi terek hogyan szolgálják az ott élő, dolgozó emberek jó közérzetét, egészségét és kényelmét. Előadóink most az építésztervezők szempontjából ismertetik a WELL minősítési rendszer 105 alkategóriájának a lényegét.

Olvasom tovább →

2019.01.07
Fitten az irodában

Fitten az irodában
Gondolták volna, hogy a mindennapi irodai munkavégzés közben is elérhető olyan aktivitás, mintha többször is lefutnánk a bostoni maratont?

Olvasom tovább →

2018.12.17
Hangelnyelés látványosan - akusztika az irodában

HANGELNYELÉS LÁTVÁNYOSAN - AKUSZTIKA AZ IRODÁBAN
Az elmúlt évek megváltozott munkakultúrája olyan térelrendezéseket eredményezett, ahol a nagy egybefüggő nyitott irodák csoportosan elhelyezett munkahelyein, a tárgyaló és kommunikációs szigeteken csak optimális akusztikai kiegészítőkkel tudnak a munkatársak hatékonyan dolgozni.

Olvasom tovább →

2018.11.29
Hogy lehet kihozni a legtöbbet egy meglévő iroda megvilágításából?

HOGY LEHET KIHOZNI A LEGTÖBBET EGY MEGLÉVŐ IRODA MEGVILÁGÍTÁSÁBÓL?
Az előző cikkben megnéztük, hogy mely alapkövetelményeknek kell mindenképpen megfelelni egy korábban épült irodának, ha a WELL szabvány szerint szeretné minősíteni magát. A vizsgálatot azzal folytatjuk, hogy mik azok a – Light Concept-hez tartozó- úgynevezett optimalizációk, amikkel tovább javíthatjuk a bennünket körülvevő fényviszonyokat.

Olvasom tovább →

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT

MN6 ENERGIAÜGYNÖKSÉG


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-73.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!
MN6 ENERGIAÜGYNÖKSÉG
1075 Budapest, Madách Imre út 8. III.em 4.
T: +36 30 4164525

Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Well Iroda http://www.europadesign.hu/ http://www.mn6.hu/


Adatkezelési tájékoztató