2018.12.17
Hangelnyelés látványosan - akusztika az irodában

Az elmúlt évek megváltozott munkakultúrája olyan térelrendezéseket eredményezett, ahol a nagy egybefüggő nyitott irodák csoportosan elhelyezett munkahelyein, a tárgyaló és kommunikációs szigeteken csak optimális akusztikai kiegészítőkkel tudnak a munkatársak hatékonyan dolgozni. Az irodai ergonómiában ezért a már megszokott és elfogadott üléskomfort mellett egyre hangsúlyosabbá válik a hangszigetelés és hangelnyelés. Az Europa Design az akusztikus mennyezeti, fali és a szabadon álló térelválasztó panelek széles választékával kínál hatékony és változatos megoldásokat az iroda akusztikus komfortjának javítására.

A folyamatos és rendszeresen ismétlődő hanghatás nemcsak a beszédértést, hanem a vegetatív idegrendszert is zavarja és teljesítménycsökkenéshez vezet, állapította meg W. Klosterkötter 1972-ben publikált tanulmányában.

HANGELNYELÉS LÁTVÁNYOSAN - AKUSZTIKA AZ IRODÁBAN

Az akusztikai előírások alapján a szokásos irodai tevékenységre 45-55 dB értéket adnak meg, a szellemi tevékenységeknél 55 dB a felső határ. Ha ezt meghaladja az érték, akkor már csökken a munkatársak hatékonysága. 70 dB felett már vegetatív zavarok jelentkeznek, 80 dB felett pedig maradandó halláskárosodás lassú kialakulására is számítani lehet.

A felületek által elnyelt hanghullámok mértékét a hangelnyelési tényező, az α adja meg. Az 1—es értéknél a 100%-át elnyeli a felületbe ütköző hangnak, 0 értéknél semmit. A gyártók ezt az értéket tüntetik fel akusztikus termékeik mellett.

A legtöbb gyártó filcből vagy kőzetgyapotból készíti akusztikus termékeit. A legjobb hangelnyelők az ásványgyapot és üveggyapot, amelyeknek 98%-os a porozitása, így nagy az abszorbciós képességük. Minél vastagabb az anyag, annál több hangenergiát tud hővé alakítani, azonban a nagy sűrűségű anyagokba nehezebben hatolnak be a hanghullámok, így akusztika szempontjából kedvezőbbek a kisebb sűrűségű anyagok. A mély frekvenciájú anyagok elnyeléséhez messzebb kell elhelyezni a hangelnyelő anyagot a reflektív felülettől. A filcet eredetileg gyapjúszálakból készítették kézzel nemezítési technológiával, ma már használnak szintetikus filceket, vagy a gyapjú és műszál keverékét. A gyártók leggyakrabban poliészterből készítik a szintetikus filceket. A PET palackok újrahasznosítása során nyerik ki azt az alapanyagot, amelyből a filcet alkotó műszálas rostok készülnek. Ezek később ismét újrahasznosíthatók, lángállók és nem ártalmasak az egészségre. A legdrágábbak természetesen a gyapjúfilcből készült termékek, míg a szintetikus filceknek kedvezőbb az árfekvése.

HANGELNYELÉS LÁTVÁNYOSAN - AKUSZTIKA AZ IRODÁBAN

A svéd Ecophon magas sűrűségű üveggyapotból gyártja akusztikus paneljeit, amelyeknél a hangelnyelési teljesítményt az Akutex felületlezelési techológia is fokozza. Paneljeik felfüggeszthetők vagy álmennyezetként is használhatók.

Az olasz Caimi 2011 óta végez folyamatos kutatásokat és fejlesztéseket az irodai terek akusztikájában, amelynek eredményeként megszülettek a SnowsoundTechnology változatos formában testet öltő hangelnyelő paneljei, igény szerint a mennyezetre függesztve, a falra akasztva, vagy a padlóra állítva. A lényeg, hogy a sokféle formában és színben megtestesülő Snowsound innováció elnyeli a hangot, ugyanakkor kreatív megjelenésével esztétikai élményt is jelent a terekben. Az új SnowsoundFiber akusztikus szövet kiváló hangelnyelő tulajdonsága mellett sokféle textúrájával hívja fel magára a figyelmet. A 100 százalékban poliészterből készült SnowsoundFiber kollekció ugyanis lehet bársonyosan finom vagy technósan hideg tapintású. A teljes akusztikus szövetkollekcióra jellemző hangelnyelés mellett az anyagok tűzállóak és 100%-ban újrahasznosított szálakból készülnek. A többi akusztikus paneltől abban is különbözik a SnowsoundFiber kollekció, hogy a Caimi akusztikus számításai szerint az adott tér egyedi szükségleteinek megfelelően kerülnek elhelyezésre. Az optimális hangelnyelés eléréséhez nemcsak az anyagok akusztikai tulajdonságaira van szükség, hanem arra is, hogy hol, milyen mennyiségben kerüljenek a térbe, milyen távolágra egymástól és a falaktól. Ugyanis a mély frekvenciájú hangok elnyeléséhez kell bizonyos távolság a SnowsoundFiberrel bevont panel vagy az abból készült függöny és a fal között. A Caimi másik újdonsága, hogy világítással is kombinálta az akusztikus anyagokat, amelynek eredménye a Sezgin Aksu tervezte GIOTTO LUX és a Marc Sadler’s tervezte OVERSIZE-LUX lámpa.

HANGELNYELÉS LÁTVÁNYOSAN - AKUSZTIKA AZ IRODÁBAN

A belga Buzzispace 2007 óta foglalkozik a sokszínű, kreatív akusztikus fali és mennyezeti panelek, tapéták, lámpák és bútorok gyártásával. Hangelnyelő termékeinek öko-filc anyagát 100%-ban újrahasznosított műanyag palackokból állítja elő. Az akusztikus tapétáik, mint pl a Buzziskin a falhoz közeli alkalmazása és vékonysága miatt nem a beszédhang, hanem a magasfrekvenciájú géphangok elnyelésére alkalmas.
A svéd családi vállalkozás, a Götessons 2010-ben mutatta be első akusztikus termékét, a ScreenIt panelt, amelyet azóta is forgalmaz. Akusztikus termékei azóta felölelik az asztali és szabadon álló térelválasztó paneleket, telefonáláshoz alkalmas kis fülkéket, valamint mennyezeti és fali paneleket.

A szintén svéd Offecct hangelnyelő paneljeit neves designerek tervezik. A Soundwave® Flo tervezője Karim Rashid, aki a panel mintáiban is visszaadja a hanghullámokat. A hangelnyelő panekej újrahasznosított poliészter szálakból készülnek, ls többségük az 500 Hz és afölötti hangokat nyeli el. Az Ando panel viszont ennél alacsonyabb hangokat is elnyeli 150 és 500 Hz között, illetve nagyon hatékony a hangvisszaverődés csökkentésében.

Forrás: Török Lilla Szakdolgozat

Konfort 
Well Minősítés fejezetek: 74-75, 78-81

Magyarországon
előregisztrált
épületek száma

8

Lista

Iroda showroom projekt

1

Lista

Well minősítéshez ajánlott szállítók


3

Lista

http://www.mn6.hu/
http://www.europadesign.hu/

Cikkeink

2019.01.28
WELL Certification - fókuszban az ember - Workshop, 2019. február 15.

WELL Certification - fókuszban az ember - Workshop, 2019. február 15. Az új minősítési rendszer azt vizsgálja, hogy az irodai és közösségi terek hogyan szolgálják az ott élő, dolgozó emberek jó közérzetét, egészségét és kényelmét. Előadóink most az építésztervezők szempontjából ismertetik a WELL minősítési rendszer 105 alkategóriájának a lényegét.

Olvasom tovább →

2019.01.07
Fitten az irodában

Fitten az irodában
Gondolták volna, hogy a mindennapi irodai munkavégzés közben is elérhető olyan aktivitás, mintha többször is lefutnánk a bostoni maratont?

Olvasom tovább →

2018.12.17
Hangelnyelés látványosan - akusztika az irodában

HANGELNYELÉS LÁTVÁNYOSAN - AKUSZTIKA AZ IRODÁBAN
Az elmúlt évek megváltozott munkakultúrája olyan térelrendezéseket eredményezett, ahol a nagy egybefüggő nyitott irodák csoportosan elhelyezett munkahelyein, a tárgyaló és kommunikációs szigeteken csak optimális akusztikai kiegészítőkkel tudnak a munkatársak hatékonyan dolgozni.

Olvasom tovább →

2018.11.29
Hogy lehet kihozni a legtöbbet egy meglévő iroda megvilágításából?

HOGY LEHET KIHOZNI A LEGTÖBBET EGY MEGLÉVŐ IRODA MEGVILÁGÍTÁSÁBÓL?
Az előző cikkben megnéztük, hogy mely alapkövetelményeknek kell mindenképpen megfelelni egy korábban épült irodának, ha a WELL szabvány szerint szeretné minősíteni magát. A vizsgálatot azzal folytatjuk, hogy mik azok a – Light Concept-hez tartozó- úgynevezett optimalizációk, amikkel tovább javíthatjuk a bennünket körülvevő fényviszonyokat.

Olvasom tovább →

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT

MN6 ENERGIAÜGYNÖKSÉG


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-73.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!
MN6 ENERGIAÜGYNÖKSÉG
1075 Budapest, Madách Imre út 8. III.em 4.
T: +36 30 4164525

Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Well Iroda http://www.europadesign.hu/ http://www.mn6.hu/


Adatkezelési tájékoztató