2019.01.03
2.) Fitness

WELL Building Standard® (WELL Épület Szabvány) minősítés elősegíti a mindennapos testmozgás integrálását, úgy hogy lehetőséget ad és támogatást nyújt az aktív életvitelhez és elriaszt a mozgásszegény viselkedéstől.

A Betegségmegelőzési Központok (CDC) úgy határozzák meg az állóképességet, hogy ”a napi feladatok energiával és éberséggel, indokolatlan fáradtság nélküli elvégzésének a képessége, a szabadidős tevékenységek elegendő energiával való élvezete, valamint a vészhelyzetekre való reakció képessége.” A rendszeres testmozgás elengedhetetlen az optimális egészség eléréséhez, beleértve a testsúly kezelését, a krónikus megbetegedések megelőzését és az állóképesség fenntartását. Az American College of Sports Medicine többek között azt ajánlja, hogy minden egészséges felnőtt legalább 30 perces közepes intenzitású aerobikus tevékenységet végezzen heti ötször és izomerősítő tevékenységet heti kétszer. Számos fizikai aktivitásnak, beleértve a gyaloglást, a futást, a kerékpározást, úszást és az erőnléti edzést, jelentős az egészségre gyakorolt hatása, minél nagyobb intenzitással vagy hosszabb ideig végzik azokat.

A mai emberek többsége azonban fizikailag inaktív. A modern közlekedés, a háztartási gépek használata és az ülőmunka olyan környezetet teremtettek, melyben emberek milliónak nem sikerül elérnie azt a minimális szintű aktivitást, ami szükséges ahhoz, hogy megelőzzék a 2-es típusú cukorbetegséget, az anyagcserezavarokat, az elhízást, a szívrendszeri megbetegedéseket és egyéb krónikus állapotokat. Csak az Egyesült Államokban az általános iskolai diákok kevesebb mint 50%-a, a serdülők 10%-a és a felnőttek 5%-a éri el a napi 30 perces fizikai aktivitást. Egy átlagos felnőtt mindössze napi 6-10 perces közepes vagy erőteljes intenzitású fizikai aktivitást ér el. A helyzet világszerte hasonló; az emberek 60%-a nem végzi el az ajánlott minimum napi 30 perces mérsékelt intenzitású fizikai aktivitást, és ezért inaktívaknak tekintjük őket.

Állóképesség

A közegészség szempontjából a fizikai inaktivitás jelenti az egyik legnagyobb veszélyt. Számos krónikus betegség független kockázati tényezője, és a becslések szerint az iszkémiás szívbetegségek 30%-áért, a 2-es típusú cukorbetegségek 27%-áért valamint a mell- és vastagbélrák eseteinek a 21-25%-áért felelős. A fizikai aktivitás hiánya szintén megnövelheti az agyvérzés kockázatának az esélyét 20-30%-al és 3-5 évvel rövidíti meg az életet. Ezek és egyéb feltételek a fizikai inaktivitás a halálozás kockázati tényezők negyedik fő rizikófaktora, mely világszerte a halálesetek 6-9%-ához vezet, vagyis évente háromtól ötmillió halálesetért felelős.

Míg a mozgásszegény életmód okai sokrétűek, a fizikai aktivitást befolyásoló tényezők egyike az épített környezet. Egy személy fizikai aktivitásának szintjét befolyásolhatja, hogy van-e lehetőség a munkahelye közelében sétálni, a tömegközlekedéshez való hozzáférés és használhatóság, az aktív közlekedés lehetőségei és a munkahelyekhez és az otthonokhoz közeli létesítmények, ahol lehet testmozgást végezni, a lépcső elérhetősége az épületekben, az aktív lakberendezés és sok más tényező. Ha figyelembe vesszük, hogy az időnk 90%-át épített környezeten belül töltjük, fontosak azok a várostervezési és épülettervezési stratégiák, melyek több fizikai aktivitásra ösztönöznek, elősegítik az aktív életmódot.

The WELL Building Standard® (WELL Épület Szabvány) minősítés felismeri, hogy az épített környezetben megvalósíthatóak a fizikai aktivitást előmozdító vezérelvek és az olyan stratégiák, melyek ösztönzik a fizikai aktivitást és csökkentik az ülő életmódot ezzel hozzájárulva az elhízás és más krónikus betegségek leküzdéséhez.



MINŐSÍTETT ÉS AJÁNLOTT BESZÁLLÍTÓK A WELL FITNESS MEGOLDÁSOKHOZ


Nincs partner.
  



Magyarországon
előregisztrált
épületek

8



Iroda
showroom
projekt



1




Well
minősítéshez
ajánlott
szállítók

6



http://www.europadesign.hu/

Hazai szakemberek
a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Cikkeink


Az ESG az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) angol szavak rövidítése. Az ESG keretrendszeren belül ezeket pilléreknek nevezzük és ez az a 3 tématerület, amiben a vállalatoktól elvárt a jelentéstétel.

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-75.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Hazai szakemberek a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.



Irodakereso.info Well Iroda http://www.europadesign.hu/


Adatkezelési tájékoztató