2019.01.03
1.) Komfort

A WELL Building Standard® (WELL Épület Szabvány) minősítés olyan körülményeket hoz létre, amelyek megteremtik a zavartalan, eredményes, produktív és kényelmes beltéri környezetet.

A beltéri környezetnek kényelmet kell nyújtania. E látásmód megvalósításának érdekében a WELL Building Standard® (WELL Épület Szabvány) minősítés arra összpontosít, hogy nagymértékben csökkentse az élettani zavarok, a figyelemelterelés és irritáció forrásait, növelje az akusztikus, ergonómiai, szaglási és termikus kényelmet, megelőzze a stresszt és a sérüléseket, valamint arra, hogy kényelmet, produktivitást és jóllétet teremtsen.

A beépített környezet olyan hangokkal jár, melyek zavaróak és figyelemelterelően hatnak a munkára és a pihenésre. A munkavállalók felmérései azt mutatják, hogy az irodán belüli környezeti feltételek közül az akusztikai problémák az elégedetlenség legfontosabb forrásai. Mivel az akusztikus kényelmet részben a környezet fizikai tulajdonsága és tartalma határozza meg, a WELL minősítés célja, hogy a nem kívánatos zajszint csökkentése érdekében alakítsa ki a tereket, és redukálja a külső zaj behatolását a társas interakciók, a tanulás, az elégedettség és a produktivitás fokozása érdekében. Míg a zaj mindenütt jelen van, különböző technológiákkal és gyakorlatokkal tehetünk azért, hogy csendesebb akusztikus környezetet biztosítsunk és a minket érő káros és felesleges hanghatásokat minimalizáljuk.

Kényelem

Az akusztikus kényelem mellett, az ergonómia és a teljes belső kialakítás jelentős szerepet játszik a fizikai és mentális stressz enyhítésében. Az ergonómiával kapcsolatos egészségre káros hatások visszatükröződnek a test izom- és csontrendszerében és az idegrendszerben. Nagyon gyakoriak az izom- és csontrendszeri betegségek (MSD), beleértve a derékfájdalmat, a nyaki fájdalmat, a porckopást, melyek a népesség szinte egészét érintik. A derékfájás 31 millió amerikai embert érint 2013-ban. 380 600 munkanap esett ki a csont- és izomrendszer betegségei miatt, ami az összes munkanapok számának egyharmadát teszi ki.

A WELL Building Standard® (WELL Épület Szabvány) minősítés olyan átfogó ergonómiai megoldásokat támogat, melyek segítenek megelőzni a stresszt és a sérüléseket, valamint elősegítik a komfort és a jóllét érzését.

A termikus kényelem, vagyis a megfelelő hőérzet egy másik olyan tényező, mely nagy szerepet játszik abban, hogy mennyire érezzük jól magunkat egy térben. 2006-ban az Egyesült Államokban felmért irodaépületek mindössze 11%-a érte el az épület felhasználók által elvárt kényelmet a hőérzet terén. Az épület felhasználók jó hőérzetének tekintetében elsődlegesen hat személyi és környezeti tényező járul hozzá: a légáramlás sebessége, a sugárzó hőmérséklet, a páratartalom, az anyagcsere szintje, a ruházat vagy egyéb szigetelés; mely tényezők mindegyike kölcsönhatásba lép egymással, ezáltal létrehozva egy szubjektív, egyénre szabott reakciót. A mérhető mutatók mellett vannak olyan pszichológiai paraméterek is, mint például az egyéni elvárások, melyek szintén hatással lehetnek a termikus kényelemre. Ez a termikus komfortot szubjektívvé teszi, vagyis megegyező körülmények között nem mindenki érzi magát ugyanolyan komfortosan. A WELL Building Standard® (WELL Épület Szabvány) minősítés holisztikus megközelítést alkalmaz a termikus kényelem érdekében, és különböző stratégiák kombinációját nyújtja az épület felhasználók problémáinak megoldására.MINŐSÍTETT ÉS AJÁNLOTT BESZÁLLÍTÓK A WELL KOMFORT MEGOLDÁSOKHOZ


Actiu
Europa Design
Herman Miller
Interface
WilkhahnMagyarországon
előregisztrált
épületek

8Iroda
showroom
projekt1
Well
minősítéshez
ajánlott
szállítók

6http://www.europadesign.hu/

Hazai szakemberek
a WELL-ről

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-75.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Hazai szakemberek a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.Irodakereso.info Well Iroda http://www.europadesign.hu/


Adatkezelési tájékoztató