2019.01.03
6.) LEVEGŐ

A WELL Building Standard® (WELL Épület Szabvány) minősítés olyan követelményeket támaszt melyek elősegítik a tiszta levegő meglétét és csökkentik vagy minimalizálják a beltéri légszennyezettség forrásait.
A tiszta levegő az egészségünk létfontosságú alkotóeleme. A légszennyezés a korai halálozás első számú környezeti oka, mely 50 000 korai halálozáshoz vezet évente az Egyesült Államokban, világszerte pedig körülbelül 7 millióra tehető ez a szám, vagyis minden nyolcból egy halálesetért felelős.

A kültéri levegő minősége globálisan egyre romlik a közlekedés, az építkezések, a mezőgazdasági tevékenységek, az égéstermékek és a parányi részecskék miatt. Mivel a minket körülvevő levegő könnyen szétoszlik, még a szennyezés távoli forrásainak is hatalmas hatásai vannak arra a 15 000 liter levegőre, amit minden nap belélegzünk. A beltéri levegő minőségét ronthatják ezek a kültéri források, csak úgy, mint az építési anyagok gázkibocsátása, a beltéri tüzelőberendezések és a nedvesedés. A rossz szellőztetési gyakorlatok nem képesek ezeket a forrásokat kiküszöbölni, így ki vagyunk téve illékony szerves vegyületeknek (VOC), policiklusos aromás szénhidrogéneknek és kórokozó mikrobáknak. A beltéri levegő minőségromlásának másik fő oka azok a felületek, melyeken felgyűlhetnek a levegőben lévő kórokozók. Az ilyen szennyeződéseknek rengeteg kedvezőtlen egészségügyi következménye van, mint például az asztma, allergiák és egyéb felső légúti megbetegedések. A levegőminőséggel kapcsolatos problémák következménye lehet a munkahelyi produktivitás csökkenése is, és beteg épület szindrómához (SBS) vezethet. Ilyenkor nem lehet beazonosítani egy betegséget vagy okot, ám mégis akut egészségügyi problémák kapcsolhatók az épületben eltöltött időhöz. Az SBS tünetei többfélék lehetnek, mint például a szem-, bőr- és légúti irritáció, valamint fejfájás és a fáradékonyság.

Levegő

Eltérő a légszennyezés hatása az egyes emberekre, illetve függ a szennyeződés koncentrációjától, a bevitel mértékétől és attól, hogy mennyi ideig vannak kitéve a szennyezésnek. A légszennyező források elkerülése, a megfelelő szellőztetés és a levegő szűrése a leghatékonyabb módszerek arra, hogy magas beltéri levegőminőséget érjünk el. Az Egyesült Államokban a Környezetvédelmi Hivatal (Environmental Protection Agency, EPA) folyamatos kutatások és nyomon követések alapján határozza meg a Nemzeti Környezeti Levegőminőségi Szabványokat (National Ambient Air Quality Standards, NAAQS). Ezeknek a szabványoknak köszönhetően a kültéri levegőminőség drámaian javult. Meghatározható ezek segítségével, hogy mennyi ideig és milyen koncentrációban lehetünk kitéve a hat legnagyobb légszennyező anyagnak: szén-monoxid (CO), ólom (Pb), nitrogén-dioxid (NO₂), szállópor (PM₁₀ és PM₂.₅) és kén-dioxid (SO₂). A WELL Building Standard® (WELL Épület Szabványminősítés) kiterjeszti ezeket a követelményeket azáltal, hogy további hivatalok előírásait is magában foglalja, mint például az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előírásait. Annak érdekében, hogy a szennyeződések a felületekről kevésbé terjedjenek, a WELL Épület Szabványminősítés egy olyan megközelítéssel szolgál, mely összehangolja a megfelelő anyagok üzembe helyezését és azok rendszeres fertőtlenítő tisztítását.

Amellett, hogy korlátozza a szennyező anyagok és a szennyeződések koncentrációját a WELL egyesíti az ipari szervezetek legjobb gyakorlatait szakemberek bizonyítékokkal alátámasztott iránymutatása alapján. Az egyik ilyen egyesület az Amerikai Fűtés-, Hűtő-, és Légkondicionáló Gyártók Egyesülete (ASHRAE), akik rendszeresen frissítik és bővítik az útmutatásaikat az olyan új technikák beillesztésével, amelyek az épületek levegőminőségének javítására szolgálnak. Jóllehet az ASHRAE jogi személyiség nélküli műszaki társaság sok állam és önkormányzat a szabványaikat használva alkotta meg saját előírásaikat. Mindemellett az Egyesült Államok Zöld Épület Tanácsának LEED® programja továbbra is új szabványokat ír elő a levegőszűrés és az építőanyagok kiválasztása terén a levegőminőség javítása érdekében.MINŐSÍTETT ÉS AJÁNLOTT BESZÁLLÍTÓK A WELL LEVEGŐ MEGOLDÁSOKHOZ


Actiu
Herman Miller
Interface

 Magyarországon
előregisztrált
épületek

8Iroda
showroom
projekt1
Well
minősítéshez
ajánlott
szállítók

6http://www.europadesign.hu/

Hazai szakemberek
a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-75.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Hazai szakemberek a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.Irodakereso.info Well Iroda http://www.europadesign.hu/


Adatkezelési tájékoztató