2019.01.03
4.) Mentális állapot – MIND

A WELL Building Standard® (WELL Épület Szabvány) minősítés a tervezési, a technológiai és az eljárási stratégiák segítségével optimalizálja a kognitív és az érzelmi egészséget.

Míg a szellemi és fizikai egészség gyakran különálló területekként fogalmazódnak meg, elménk és testünk elválaszthatatlanul összekapcsolódik. A testmozgás például növeli a szerotonin felszabadulását, mely javítja a hangulatot és szabályozza az alvási ciklust. Ezzel szemben az aggódás fiziológiai válaszokat idézhet elő a fizikai stresszhez és sérüléshez hasonló módon. Míg a szervezet csodálatosan megbirkózik egy egyszeri stressz faktorral, addig az állandósult stresszre adott válasz fiziológiailag és pszichésen is káros lehet. Az emberek képesek absztrakt és gyakran nem azonnal megoldható dolgok miatt aggódni, mint például a veszteség, karrier, pénzügyi kérdések, önbecsülés, melyek stresszt kiváltva rossz hangulathoz, depresszióhoz és negatív önértékeléshez vezethetnek.

A mentális betegségek globális terhe jelentős. A mentális betegségekkel és a szerhasználattal járó rendellenességek 2010-ben csaknem 184 millió fogyatékkal leélt életévhez (DALYs), 8.6 millió év korai halálozás miatt elvesztett évhez (YLL) és több mint 175 millió év fogyatékkal leélt évhez (YLD) vezettek világszerte. Ráadásul a becslések szerint a mentális betegségben élőknek várhatóan több mint 10 évvel rövidül meg az életük a mentális betegségek nélkül élőkhöz képest, továbbá a halálesetek több mint 14%-a, vagyis 8 millió haláleset a mentális zavaroknak tulajdoníthatók.

Mentális állapot

A hangulati rendellenességek előfordulási aránya életünk során 21%-ra becsülhető az Egyesült Államokban (melyet súlyos depresszióként, vagy bipoláris zavarként diagnosztizálnak). A súlyos depresszió az egyik leggyakoribb hangulati rendellenesség, közel 16 millió felnőttet érint az Egyesült Államokban. A lelki rendellenességek elkerülhetetlenül kapcsolódnak a fizikai betegségekhez és számos káros egészségügyi következménnyel társulnak. A kisebb krónikus zavarok vagy a mentális szorongás egyre fontosabb szerepet játszanak a leggyakoribb krónikus betegségek kialakulásában. Például a szívbetegség és immunszuppresszió is a depresszióval hozható összefüggésbe. A krónikus stressz és a szorongás szintén okolható a stressz hormonokért, melyek számos negatív fiziológiai hatást gyakorolnak, úgymint az „anyagcsere szindróma ”, szív- és érrendszeri betegségek, emésztő szervrendszeri betegségek, bőrbetegségek, mint az akne és a pikkelysömör.

Mivel az elme létfontosságú szerepet játszik az egyén alapvető egészségében és jóllétében, az egészséges mentális állapotot támogató légkör jelentős pszichológiai és fizikai előnyökkel jár. A stressz kezelő beavatkozások lehetnek közvetlenek vagy közvetettek. Ezek olyan terápiákhoz való hozzáférést jelentenek, melyek segítik a relaxációt, foglalkoznak a mentális vagy érzelmi traumával, valamint olyan irányelveket fektetnek le, melyek elősegítik a nyugodt pihenést. Fontos az önzetlenségre és a közösségi szerepvállalásra ösztönzés és az olyan érzékelő technológiák használata, melyek felhívják a figyelmet a fiziológiai és környezeti tényezőkre annak érdekében, hogy pozitív viselkedésbeli változásokat idézzenek elő.

A WELL Building Standard® (WELL Épület Szabvány) minősítés felismeri az épített környezet jellemzőit és azonosítja azokat a munkahelyi szabályokat, amelyek megvalósíthatóak annak érdekében, hogy pozitívan befolyásolják a hangulatot, az alvást, a stressz szinteket és a pszichoszociális állapotot annak érdekében, hogy javítsák az épülethasználók általános egészségét és jóllétét.

Ismert még, mint Inzulinrezisztencia, Amerikai szindróma, X szindróma, melyek közé tartozik a hasi elhízás, magas vérnyomás, magas vércukorszint, magas triglicerid szint a vérben (hypertrigliceridaemia), alacsony koleszterin (HDL, „jó koleszterin”).
 



MINŐSÍTETT ÉS AJÁNLOTT BESZÁLLÍTÓK A WELL MIND MEGOLDÁSOKHOZ


MN6 Energiagynksg



Magyarországon
előregisztrált
épületek

8



Iroda
showroom
projekt



1




Well
minősítéshez
ajánlott
szállítók

6



http://www.europadesign.hu/

Hazai szakemberek
a WELL-ről

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Cikkeink


Az ESG az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) angol szavak rövidítése. Az ESG keretrendszeren belül ezeket pilléreknek nevezzük és ez az a 3 tématerület, amiben a vállalatoktól elvárt a jelentéstétel.

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-75.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Hazai szakemberek a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.



Irodakereso.info Well Iroda http://www.europadesign.hu/


Adatkezelési tájékoztató