2019.03.27
Ha zavar a zaj - Europa Design Lab akusztikai workshop

Az Europa Design Lab workshop sorozat azzal a céllal indult, hogy a munkakörnyezetben megtalálható innovációkról, anyagokról, technológiákról, kutatási eredményekről, újdonságokról élő szakmai előadások formájában, a prezentációs anyagok megosztásával folyamatosan tájékoztassuk a szakma gyakorlóit, és a felhasználókat is egyaránt.

HA ZAVAR A ZAJ - EUROPA DESIGN LAB AKUSZTIKAI WORKSHOP

Ugye már Önnek is elege van abból, hogy a kollégák állandó beszélgetése, és a telefon szakadatlan csengése miatt nem tud a munkájára koncentrálni? Nem beszélve arról a zajszennyezésről, amit az irodai gépek monoton háttérzaja okoz. Szerencsére nemcsak Önt zavarják az irodai zajok, hanem a dolgozók optimális irodai környezetéről gondoskodó Well minősítés megalkotói is az egyik legfontosabb feladatként tűzték ki a hangelnyelést, és a megfelelő akusztikai komfort megteremtését az irodákban. A Well sztenderd előírásait saját irodájában is megvalósító Europa Design már a második workshopot rendezte meg az akusztika témakörében. Ezúttal az Európában a legjobb hangelnyelési eredményeket elérő svéd Ecophon magyar képviselőjének, Györe Tamásnak és a gyapjúfilcekből készülő paneleket gyártó magyar Multifelt Factory képviselőjének, Hargitai Évának az előadását hallgathatták meg az érdeklődő szakmabeliek.

Az Ecophon az 1665-ben alapított, a világ 100 legnagyobb ipari vállalatához tartozó Saint Gobain csoport tagja. Filozófiájuk szerint az optimális akusztikai megoldások megteremtéséhez először azzal kell tisztában lennünk, hogy milyen hatással van ránk a zaj. Felméréseik szerint a zajos open office irodákban dolgozók olyan mértékben nem tudják feladataikat elvégezni, hogy éves szinten 24 napot tesz ki az az idő, amit emiatt nem produktív munkával töltenek. Ezzel ellentétben megfelelő akusztikai körülmények között 66%-kal nő a feladat iránti motiváltság, és 50%-kal nagyobb hatékonyság érhető el a koncentrációt igénylő munkavégzésnél. A könnyebb kommunikáció és a nagyobb fokú kreativitás mellett a betegségekből fakadó hiányzások száma is csökken, mindent összevetve sokkal kisebb a stressz és sokkal nagyobb az eredményesség, ami minden munkáltatónak az érdeke. Ha a költségoldalt vizsgáljuk meg, akkor a statisztikák azt mutatják, hogy míg a bér és bérjellegű kiadások a költségek 90 százalékát teszik ki, addig az üzemeltetési és bérleti költségek mindössze 9 százalékot érnek el.

Ezek ismeretében különösen furcsa, hogy a munkavállalók 70 százalékának fontos szempont az irodai zajszint, viszont a munkáltatók részéről mindössze 30 százalékban támogatott az akusztikai kérdés megoldása a munkahelyeken. A teremakusztika minőségét a következő tényezők befolyásolják leginkább: az utózengés, a beszédérthetőség, a hangterjedés és a hangerősség. Az „A” hangelnyelési osztály a legmagasabb, amelynél a súlyozott hangelnyelési alfa érték minimum 0,85. A zavaró hangterjedés „C” hangelnyelési osztályú álmennyezetnél 17 méter, ez „A” hangelnyelési osztályú felületekkel 10 méterre, sőt 4 cm vastag lapokkal akár 7 méterre is csökkenthető. Az Ecophon magas sűrűségű üveggyapotból gyártott akusztikus paneljeinek hangelnyelési teljesítményét a saját fejlesztésű Akutex felületi technológia is fokozza.

HA ZAVAR A ZAJ - EUROPA DESIGN LAB AKUSZTIKAI WORKSHOP

.Az álmennyezetekre ajánlottak az Ecophon Focus 2 és a Master 4 cm vastag különböző méretű akusztikus lapjai, de ez sok esetben nem elegendő, hiszen a hanghullám szóródik a térben, és a hangok egy része nem éri el az álmennyezetet. A vízszintesen terjedő hangok elnyeléséhez ezért kiegészítésként használhatunk Akusto Wall paneleket, amelyek sokféle színben léteznek, sőt bármilyen kép nyomtatható rájuk. Az Akusto One fali panelekből nemcsak négyzet és téglalap, hanem kör alakú elemek is választhatók. Már néhány panel használatával jelentősen csökkenthető az utózengési idő és növelhető a beszédérthetőség. A zajcsökkentéshez minél több hangelnyelő anyag alkalmazása szükséges, a visszhang csökkentéséhez kevesebb is elegendő. Az Ecophon ajánlása, hogy az alapterület 20 százalékának megfelelő hangelnyelő elem kerüljön a falakra, a panelek két, egymásra merőleges falra legyenek elhelyezve, ülőmunka esetén 1,2 méter, állva végzett munka esetén 1,6 méter legyen a középpont. A szabadon függő álmennyezeti elemek esztétikailag nagyon jól mutatnak a térben, de tudni kell, hogy a mély hangok elnyelése gyengébb, mint a kazettás változatnál.

A szabadon függő megoldásoknál, mint például az Ecophon Solo, 60%-os lefedettségnél kapjuk a legjobb akusztikai értékeket. A beépítés magassága és az optimális elhelyezés is növeli a hangelnyelést, amit még fokoz, ha az elemeket a hang forrásához minél közelebb rögzítjük. A Solo panelekbe LED világítás is beépíthető. Az optimális akusztikai megoldás kiválasztását az akusztikai kalkulátor segíti, amely figyelembe veszi a helyiség típusát, geometriáját, méretét, a felületeket, az alkalmazandó álmennyezetet, a fali paneleket, valamint a bútorok mennyiségét és elhelyezését. Az Ecophon különböző formavilágú elemeiből rendkívül változatos álmennyezeti és fali megoldások alkothatók, létrehozhatók egészen egyedi, íves vagy hullámos felületek.

Ha valaki magyar, ráadásul természetes, ökologikus megoldást keres az irodai akusztika javítására, akkor kitűnő választást jelentenek a Multifelt Factory gyapjú filcből készülő paneljei. A gyapjúfilc panelek 0,4-0,8 NRC hangelnyelési együtthatóval rendelkeznek, de megfelelő módon alkalmazva még jobb hatás is elérhető velük. A Kőszegen található gyár magyar és külhoni birkák gyapjából készít a több ezer éve ismert technológiával nemezt, vagy más néven gyapjú filcet. A filcek több mint 36 különböző színben és tucatnyi vastagságban készülnek 100% gyapjú, vagy gyapjú és viszkóz különböző arányú keverékéből. A biológiailag lebontható és megújuló gyapjú filc nedvességálló, önoltó, tisztítja a levegőt, remek hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal bír, továbbá fantasztikus színekre festhető és hihetetlenül fényálló! A gyapjúfilc természetes módon, minden további bevonat nélkül megfelel a DIN 4102-01 – B2 tűzállósági szabványnak. A légtisztító tulajdonságaival LEED minősítést nyert el, mert a gyapjúfilcet a térbe helyezve megköti a levegőben szálló káros szemcsék nagy részét és akár 30 évig is magában tartja. Csak megfelelő erősségű porszívózással távolítható el belőle.

HA ZAVAR A ZAJ - EUROPA DESIGN LAB AKUSZTIKAI WORKSHOP

A kiváló tulajdonságoknak köszönhetően igen széles a gyapjúfilc dekoratív és ipari felhasználhatósági köre: a hagyományos népi iparművészettől a divaton és kiegészítőkön keresztül készülnek belőle bútorok és akusztikus elemek. Az 1986-ban alapított magyar gyár termékeiből magyar tervezők elképzelései alapján születnek akusztikus megoldások, így Hitka András fali és lábon álló paneljei, Morvay Márton mennyezetei filc paneljei, Szűcs Blanka fali paneljei vagy Kalácska Zsanett paneljei.

A Kőszegi Nemezgyárat 1896-ban Eisner Kamill és Eisner Frigyes alapította. Az 1940-es években államosított vállalat 1992-ben került ismét magánkézbe és 2016-ban a Multifelt Factory tulajdonába.

A gyár jelenleg kb. 20 főt foglalkoztat, akik egy műszakban dolgoznak. Folyamatosan törekszenek a minőség javítására, ami hitük szerint a régi gépek karbantartása, az alapanyagok megfelelő kiválasztása és a nagy tapasztalattal rendelkező munkatársak megbecsülése által válik lehetségessé. Céljuk, hogy megőrizzék a cég 120 éves értékeit, és a mai igényeknek megfelelő innovatív termékeket állítsanak elő.

Az Europa Design forgalmazza az Ecophon és a Multifelt Factory termékeit.

 



Magyarországon
előregisztrált
épületek

8



Iroda
showroom
projekt



1




Well
minősítéshez
ajánlott
szállítók

6



http://www.europadesign.hu/

Hazai szakemberek
a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Cikkeink


Az ESG az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) angol szavak rövidítése. Az ESG keretrendszeren belül ezeket pilléreknek nevezzük és ez az a 3 tématerület, amiben a vállalatoktól elvárt a jelentéstétel.

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-75.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Hazai szakemberek a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.



Irodakereso.info Well Iroda http://www.europadesign.hu/


Adatkezelési tájékoztató