2019.06.12
Desso szőnyeg: por sem marad utána

Ki gondolná, hogy a szívünk és a tüdőnk egészségét is befolyásolják az irodában belélegzett finom porszemcsék? A Well irodai minősítés a levegő tisztaságát, a szállópor jelenlétét is szabályozza a levegőben, aminek mértékét a Desso modul szőnyeg speciális pormegfogó és -megtartó képessége segít alacsonyan tartani.
 
A Tarkett a világ legnagyobb PVC gyártó vállalata, 130 évvel ezelőtt alapították. A cégcsoport nettó árbevétele tavaly elérte a 2,8 milliárd eurót, alkalmazottainak a száma mintegy 12 000 fő. A világ több mint 100 országában 34 gyáregységgel vannak jelen, 21 vállalatot vásároltak meg, köztük 2015-ben a Dessót. 
 
A könnyen cserélhető és tisztítható moduláris szőnyegek beleilleszkednek a Tarkett filozófiájába, amely szerint a multifunkciós irodai tereknek gyorsan átalakíthatónak és megújíthatónak kell lenniük. Emellett a Desso nagy hangsúlyt fektet a munkavállalók egészségének megőrzésére, hiszen egy átlagember idejének 90 %-át beltérben tölti. Ezért 2008-ban bevezették a Cradle to Cradle rendszer alkalmazását, amely az egészséges anyagok használatát és az anyagok újrahasznosíthatóságát írja elő. A Desso termékeinek gyártásánál egyaránt figyelembe veszi a környezetvédelemre és a beltéri levegő tisztaságára vonatkozó előírásokat. A Tarkett csoport egészére jellemző, hogy a Well Irodai szabványnak megfelelően elsőrendű szempontnak tartja a munkavállalók egészségének és jó közérzetének megőrzését és javítását. A Cradle to Cradle mellett a Tarkett és a Desso üzletpolitikájának további két alappillére a funkcionalitás és a kreativitás. A funkcionalitásba olyan innovatív termékek tartoznak, mint a levegő tisztaságát megőrző, és az akusztikus burkolatok. A kreativitáshoz pedig a Circle of Architects program kapcsolódik, amelynek keretében a világ neves építészeit is bevonják a szőnyegtervezés folyamatába, és figyelembe veszik elképzeléseiket a végső kollekciók kiválasztásánál. A Carpet Design Centerben az építészek szabadon választhatnak az alapanyagok közül és alkothatják meg a kreatív fantáziájuknak leginkább megfelelő szőnyeget. A hátlap és a fonalak színválasztékából mintegy 6 millió változat jöhet létre. A Carpetecture pedig a modern, nemzetközi építészet elemeit emeli be a termékfejlesztés folyamatába.



A Cradle to Cradle európai szabvány, amely a burkolatokra vonatkozóan határoz meg követendő előírásokat: az egészséges alapanyagok és az újrahasznosított anyagok mellett ide tartozik a megújuló energia használata, a felelős vízgazdálkodás és az alkalmazottak felé irányuló társadalmi felelősségvállalás, szociális hozzáállás. A Cradle to Cradle hozzájárul az épületek Leed és Bream minősítéséhez is. 2016-ban a Tarkett csoport által felhasznált nyersanyagok 95%-ban megfeleltek a Cradle to Cradle szabványnak, a káros anyag kibocsátás 92%-ban a sztenderd érték százada alatt volt és 25%-ban újrahasznosított energiát használtak. A termékeik gyártásához felhasznált összes nyersanyag 100%-ban biztonságos a környezet és az emberi szervezet számára.
 
Michael Braungart szerint a Desso célja, hogy a Cradle to Cradle elveknek megfelelően olyan termékeket állítsanak elő, amelyek összetevőinek szétválasztása a felhasználás után egyszerű folyamat, és a szétválasztott komponensekből új terméket lehessen előállítani (= up-cycling) mind a bioszférában, mind a műszaki szférában (gyártási folyamat). Már a tervezés fázisában követelmény, hogy könnyen szétválasztható alapanyagok kerüljenek a termékbe.
 
A Desso kidolgozta a szőnyegek visszavételét, illetve az anyagok újrahasznosítását és újrafelhasználását szolgáló technológiát. A régi bitumen hátlapú szőnyegeket, akkor is, ha nem az ő terméke, elszállítja a vásárlóitól, a hátlapot leválasztja és a fonalat újrahasznosítja a gyártásban. A bitument értékes nyersanyagként hasznosítja az útépítési és a tetőgyártó iparág. Az összes nem újrahasznosítható maradványt másodlagos tüzelőanyagként dolgozzák fel a cementiparban.



A közületi piacon a Desso teljesen átállt a poliolefin hátlapú Eco-base szőnyegek gyártására, mert ennek az anyaga bennmarad az újrahasznosítás körforgásában. A fonalgyártó Aquafil olyan saját technológiát fejlesztett ki a regeneráló üzemében, amely lehetővé teszi, hogy a vásárlóktól visszakapott poliamid 6 szőnyegszálakat új poliamid 6 szálakká alakítják át, újra és újra.
 
A vízüzemektől pedig évente 14 000 tonna meszet vásárol a Desso, amit szintén felhasználnak a gyártáshoz. 
 
 
 
 
Well minősítés – tiszta levegő és akusztika
 
A belélegzett levegő minősége jelentős hatással van egészségünkre és jólétünkre. A szemcseméretű finom por jelenléte és mértéke meghatározza a levegő minőségét és közvetlenül befolyásolja egészségügyi állapotunkat.
 
Belélegezve, ezek a részecskék hozzájárulnak olyan szennyező anyagok elterjedéséhez, mint a penész, a pollen vagy az allergének. Ezen felül befolyásolhatják a szív és a tüdő működését, súlyos élettani problémákat okozva. A WHO 2012-es jelentése szerint 7 millió ember veszítette el az életét a rossz minőségű levegő miatt. A világ fejlett országainak legtöbb városában megtalálható finom por koncentrációja súlyos egészségügyi kockázatot hordoz magában. A német Fraunhofer WKI kutatóintézet szerint a kültéri és beltéri levegőben található finom szemcsék (PM2,5
A tiszta, jó minőségű levegő megteremtése érdekében a Desso kifejlesztette az AirMaster családot: a szőnyeget, amely tisztítja a levegőt.



Az egyre bővülő DESSO AirMaster® család szőnyegei nemcsak megkötik a finom porszemeket, de a speciális szálszerkezetnek köszönhetően nem is engedik ki a port a levegőbe. Az AirMaster® 8-szor hatékonyabb a finom porszemek megkötésében, mint a keménypadló, és 4-szer hatékonyabb mint a hagyományos szőnyegpadló. Az AirMaster® szőnyegeket heti egy alkalommal kell kefés porszívóval tisztítani, hogy megőrizzék speciális pormegkötő képességüket.
 
A szőnyeg a GUI Gold logót 15 megismételt szabályos teszttel érdemelte ki, ami tudományosan bizonyítja, hogy a padló valóban megköti a finom szemcséket.
 
A Desso szőnyeg másik típusa, a SoundMaster® az akusztikát javítja az irodákban. A World Health Organization (WHO) szerint legalább 1 millió egészséges életév veszik el évente a környezeti és foglalkozásból eredő zajnak köszönhetően csak Nyugat Európában. A szőnyeg rétegelt kialakítása, különösen a SoundMaster® hátoldal, optimalizálja a hang elnyelődését és a hangszigetelést. 
 
Ez a filc hátoldal 100%-ban polyészterből készül (80% újrahasznosított – ebből 20% nyersanyag, 40% újrahasznosított ipari utótermék, 40% újrahasznosított PET palack) és kifejezetten a legfejlettebb hangelnyelésre és hangszigetelésre lett tervezve. Ezen felül a járás során a komfortérzetünk is jelentősen megnő egy hagyományos szőnyeggel szemben. 
 
A DESSO SoundMaster® lépéshanggátlási értéke (ΔLw) +15 dB a normál értéken felül, ezáltal új  ipari szabványt teremt a szőnyegek teljesítményében. A hagyományos szőnyegek lépéshangszigetelési értéke általában 20 és 30 decibel között van.
 
A DESSO SoundMaster®  hangelnyelési teljesítménye +0.15 (αw)*, azaz egyenlő a +100%-os növekedéssel összehasonlítva a hagyományos szőnyegekkel (αw érték 0.15 és 0.20).
 
A DESSO harmadik típusa, a Light Reflection Master® a világításra van hatással, használatával  a helyiség világossága 14%-kal megnövelhető.*
 
Ennek eredményeként a világítás költsége 10%-kal csökkenthető*, ami pedig a CO2 kibocsátást érinti.






Well minősítés és AirMaster szőnyeg
 
Az Europa Design irodaházának emeletére az AirMaster® Blend szőnyeg került beépítésre, hogy a Well minősítésnek megfelelően a levegőbe kerülő szállópor mennyisége az előírt érték alatt legyen. Ezáltal az ide látogató ügyfelek is meggyőződhetnek a burkolatok szerepéről az egészséges munkakörnyezet megteremtésében.
 
A Well szabvány szerint a beltéri levegő minőségromlását egyrészt azok a felületek okozzák, melyeken felgyűlhetnek a levegőben lévő kórokozók. Az ilyen szennyeződéseknek rengeteg kedvezőtlen egészségügyi következménye van, mint például az asztma, allergiák és egyéb felső légúti megbetegedések. A levegőminőséggel kapcsolatos problémák következménye lehet a munkahelyi produktivitás csökkenése is, és beteg épület szindrómához (SBS) vezethet. Ilyenkor nem lehet beazonosítani egy betegséget vagy okot, ám mégis akut egészségügyi problémák kapcsolhatók az épületben eltöltött időhöz. Az SBS tünetei többfélék lehetnek, mint például a szem-, bőr- és légúti irritáció, valamint fejfájás és a fáradékonyság. A szállópor a hat legnagyobb légszennyező anyag egyike. Az Egyesült Államokban a Környezetvédelmi Hivatal (Environmental Protection Agency, EPA) folyamatos kutatások és nyomon követések alapján határozza meg a Nemzeti Környezeti Levegőminőségi Szabványokat (National Ambient Air Quality Standards, NAAQS). Ezeknek a szabványoknak a segítségével meghatározható, hogy mennyi ideig és milyen koncentrációban lehetünk kitéve a hat legnagyobb légszennyező anyagnak: szén-monoxid (CO), ólom (Pb), nitrogén-dioxid (NO₂), szállópor (PM₁₀ és PM₂.₅) és kén-dioxid (SO₂). A WELL Building Standard® (WELL Épület Szabványminősítés) kiterjeszti ezeket a követelményeket azáltal, hogy további hivatalok előírásait is magában foglalja, mint például az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előírásait. Annak érdekében, hogy a szennyeződések a felületekről kevésbé terjedjenek, a WELL Épület összehangolja a megfelelő anyagok üzembe helyezését és azok rendszeres fertőtlenítő tisztítását, ahogyan a Desso Air Master modul szőnyegénél sem elegendő a porfogó és megtartó képesség, kizárólag a helyes tisztítás mellett várható a szállópor mértékének az előírt érték alatt tartása.















 



Magyarországon
előregisztrált
épületek

8



Iroda
showroom
projekt



1




Well
minősítéshez
ajánlott
szállítók

6



http://www.europadesign.hu/

Hazai szakemberek
a WELL-ről

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.

Cikkeink


Az ESG az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) angol szavak rövidítése. Az ESG keretrendszeren belül ezeket pilléreknek nevezzük és ez az a 3 tématerület, amiben a vállalatoktól elvárt a jelentéstétel.

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-75.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Hazai szakemberek a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.



Irodakereso.info Well Iroda http://www.europadesign.hu/


Adatkezelési tájékoztató