2019.11.28
Actiu – we are LEED and WELL Platinum workshop - az Europa Designnál

A spanyol Actiu Castallában található Technológiai Parkja a földalatti víztározóknak köszönhetően igazi zöld oázis nemcsak Spanyolország félsivatagos vidékén, de a LEED és WELL Platina minősítésnek köszönhetően a fenntarthatóság és munkavállalók jó közérzete szempontjából is egész Európában.



Az Europa Design 14 éve forgalmazza kizárólagosan az Actiu irodabútorait, amelyek az egészség megőrzését és a környezet védelmét tartják szem előtt. Mindkét cég elkötelezett a dolgozói elégedettséget és hatékony munkavégzést elősegítő 21. századi irodai környezet kialakításában, és az ezt értékelő WELL minősítés irányában. Nem véletlen, hogy az Actiu 2008-ban felépült környezettudatos és energiatakarékos Technológiai Parkja először LEED Gold minősítést kapott 2011-ben, ezt követően LEED Platinum minősítést 2017-ben, majd néhány évvel később elnyerte a WELL minősítés legmagasabb Platinum fokozatát is.




Az Europa Design székházába érkező szakemberek – ingatlanfejlesztők, építészek, HR-szakemberek -, november 18-án, az Actiu WELL minősítésről tartott workshopján első kézből,Vince Berbegaltól, az Actiu International Executive Business Managerétől és Natalia Zubritskayától, az Actiu Regional Managerétől hallhatták a gyár nem mindennapi történetét, megismerkedhettek a minősítések megszerzésének folyamatával és betekintést nyerhettek abba is, hogyan érzik magukat a munkatársak a WELL minősített munkahelyeken. Az Actiu Cool Working koncepciója a feladatok 
szerint tagolja a tereket és azt vallja, hogy az eredményes munkavégzés érdekében a fizikai környezet mellett ugyanolyan fontos a HR és a kommunikációs tevékenység. Az irodai tér optimális berendezése messze túlmutat a bútorok kiválogatásánál és elhelyezésénél, a hangsúly a különböző tevékenységeknek megfelelő agilis munkahelyeken van. A High Performance munkahelyeken az egyén igényeinek figyelembevételével a hangsúly a kollaboráción, a csoportos és projekt alapú munkavégzésen van, amely megkívánja a munkahelyek feladatok szerinti rugalmas átalakíthatóságát és a munkatársak illetve a teamek közötti gyors interakciót, legyen szó tanulásról, munkáról vagy kötetlen beszélgetésről.






Az Actiu  olyan új, dinamikus bútorokat fejleszt, amelyek megkönnyítik a kommunikációt, az együttműködést, emellett kényelmesek is. A lehetőség, hogy a dolgozók a nap folyamán igényeik szerint változtathatják a munkavégzés helyét és formáját, javítja állóképességüket, fizikai állapotukat és nagyobb szabadságot biztosít. Ez a filozófia áll az Actiu több terméktervezésének a hátterében, ilyenek többek között a Talent, a Power vagy a Mobility asztalok. Az Actiu öt különbözõ munkavégzésre tagolja az irodát a Cool Working koncepció szerint: Focus - koncentrációt igénylő munka, Team work - csapatmunka, Social Time - közösségi élet, Learning tanulás és Privacy - egyéni munkahely.






Az Actiu WELL minősített irodáiban a bútorozáson túl odafigyeltek a megfelelő ivóvíz pontok kialakítására, az egészséges ételeket kínáló automaták bevezetésére, lépéseket tettek a munkahelyi sportolási lehetőségek megteremtésének érdekében, beépítettek a levegő és a víz minőségét mérő szenzorokat a WELL által meghatározott paraméterek alapján. A tágas, parkosított kert, a természetes fény, a megfelelő mennyiségû zöld zóna és kollaborációs tér az ergonómiailag kialakított munkaterületekkel kombinálva segítik elő a kényelmet, a hatékonyságot és a kommunikációt. A felmérésekből származó adatok azt támasztják alá, hogy a WELL által előírt kritériumok alapján tervezett és kivitelezett létesítmény 20%-kal javítja az ott dolgozók egészségét, 86 %-kal a kreativitását és 30 %-kal a termelékenységet. Ezen túlmenően segíti a munkaerő felvételét és megtartását, valamint növeli a munkavállalók lojalitását.





A hatékonyságot mérhetővé is teszik, a Next applikáció egyaránt monitorozza a munkatársak testtartását és a környezeti tényezőket. 




Az Actiu Next App az asztalba integrált IoT szenzorokkal és a felhőben tárolt adatokkal képes nyomon követni a munkatársak üléskényelmét, a helyes üléspozíciót az íróasztalnál és a megfelelő testtartást. A környezeti tényezők monitorozásával figyelemmel kíséri a helyiség hőmérsékletének, a páratartalomnak, a fényerőnek az alakulását. Az alkalmazással a munkahelyek, tárgyalók helykihasználtsága is nyomon követhető és optimalizálható. Az okos Next asztal prototípusát tavaly mutatta be az Actiu az Orgatec szakvásáron, és hamarosan kereskedelmi forgalomba is kerül.



 



Magyarországon
előregisztrált
épületek

8



Iroda
showroom
projekt



1




Well
minősítéshez
ajánlott
szállítók

6



http://www.europadesign.hu/

Hazai szakemberek
a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Cikkeink


Az ESG az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) angol szavak rövidítése. Az ESG keretrendszeren belül ezeket pilléreknek nevezzük és ez az a 3 tématerület, amiben a vállalatoktól elvárt a jelentéstétel.

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-75.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Hazai szakemberek a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.



Irodakereso.info Well Iroda http://www.europadesign.hu/


Adatkezelési tájékoztató