2019.12.12
A rossz levegőminőség hatásai a beltéri környezetre

Képzelje el, hogy megtalálta az új irodahelyiségét. Mielőtt beköltözik, felújítja, kifesti, berendezi és dekorálja a teret – ennyi vajon elég? Próbálja felidézni, hogy miért választotta pont azt az épületet, valószínűleg olyan helyet keresett vállalkozása számára, ami elősegíti és támogatja a hatékony munkavégzést. Amennyiben igen, gondolt-e azokra a paraméterekre is a választása során, amelyek a beltéri környezet minőségének megfelelő szintjét befolyásolják? A beltéri környezet minősége kevésbé kézzelfogható, mint az irodai környezet tárgyi elemei, ezért könnyebb figyelmen kívül hagyni őket. Ugyanakkor ugyanolyan fontos, ha nem még fontosabb, mint az új iroda többi tulajdonsága.



A fent leírt dilemma igen gyakori, a hatékonyan finanszírozható, ugyanakkor barátságos, kényelmes és a termelékenységet elősegítő tér kialakításában. Ez a rövid cikk felvázol néhány tippet, ami segíthet ebben a kérdésben. Röviden összefoglalja a laboratóriumi és helyszíni tanulmányokat, amelyek számszerűsítik a beltéri környezeti minőség (különösen a termikus környezet és a beltéri levegő minőségének) a munka teljesítményére gyakorolt hatásait, valamint ezek gazdasági következményeit. A cikk néhány rövid és hosszú távú céllal és kihívással zárul a beltéri környezeti minőség és az irodai dolgozók teljesítményére gyakorolt hatásának kutatásával kapcsolatban.





Beltéri környezeti minőség és produktív munka

Azok a munkavállalók, akik nem érzik magukat jól, nem fognak hatékonyan dolgozni ─ Az irodaépületekben végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy az akut egészségügyi tünetekről beszámoló irodai dolgozók szignifikánsan rosszabb teljesítményt nyújtanak, mint azok, akiknek nincs akut egészségügyi problémája. A közelmúltban sok figyelmet szenteltek azoknak a kutatásoknak, amelyek kimutatták, hogy a beltéri környezeti 
feltételek valójában az irodai dolgozók egészségét és teljesítményét is befolyásolhatják. Az eddig elvégzett tanulmányok konzisztensek és azt mutatják, hogy a termikus környezet elégtelensége és a rossz beltéri levegőminőség jelentős következményekkel jár a dolgozók teljesítményére. A kutatások azt is bizonyítják, hogy hasonló vagy még nagyobb hatások figyelhetők meg az iskolákban folyó munkára és a tanulásra, bár ezeket a jelen cikkben nem részletezzük.





Termikus környezet és munkateljesítmény

A tanulmányok azt bizonyítják, hogy a termikus környezet minősége és a munkateljesítmény összefügg. A becslések szerint a munkateljesítmény körülbelül 1 százalékkal csökken az optimális hőmérséklettől való minden 1 oC-eltérésnél.4 Az optimális hőmérsékletet az jelenti, ha a semleges hőérzékelésnél valamivel hűvösebbet érzékelünk.5. A termikus diszkomfortérzet elkerülése ezért elengedhetetlen az optimális munkavégzéshez és a különféle egészségügyi tünetek kockázatának csökkentéséhez.
 
 
 

Beltéri levegőminőség és munkateljesítmény

Sok kutatás történt a beltéri levegő minőségének a munkateljesítményre gyakorolt hatásával kapcsolatban. Például, ha a beltéri levegő minőségével elégedetlen lakók arányát 10% -kal csökkentik, az várhatóan körülbelül 1% -kal növeli a munkateljesítményt. A megfelelő minőségű levegőellátás megduplázásával becslések szerint körülbelül 1,5%-kal lehet növelni az irodai munka hatékonyságát. A rossz levegőminőség nemcsak a teljesítményre van hatással, a megduplázott jó minőségű levegőellátás körülbelül 10 %-kal csökkenti a betegszabadságok gyakoriságát. Az optimális szellőzés és a levegőt szennyező anyagok kiküszöbölése elengedhetetlen a levegő megfelelő minőségének eléréséhez, így a hatékony munkavégzéshez és az egészség megőrzéséhez is. 







Nemcsak a munkahely befolyásolja a teljesítményt: A hálószobák belső környezeti minősége is befolyásolja a másnap végzett munka hatékonyságát

Az alvás nélkülözhetetlen az egészség és a következő napi teljesítmény szempontjából; az állandó alváshiány összekapcsolható olyan betegségekkel, mint a demencia, a cukorbetegség és a rák. A tanulmányok azt mutatják, hogy a hálószobák hőmérséklete gyakran túl magas, és a nem megfelelő szellőzés miatt a levegő minősége gyakran nem megfelelő. Több tanulmány kimutatta, hogy az alvás nem megfelelő feltételei csökkenthetik az alvásminőséget és a következő napi teljesítményt.





A csökkent munkateljesítmény gazdasági következményei

A munkateljesítmény néhány százalékpontos csökkenése is jelentős gazdasági következményekkel jár, mivel a munkaerő költsége akár 100-szor is magasabb lehet, mint az épület építésének és üzemeltetésének 1 főre eső költsége. A gazdasági számítások azt mutatják, hogy a munkateljesítmény 10 százalékos növekedése ellensúlyozhatja az épület építésének és üzemeltetésének teljes költségét, amelyre szükség van e növekedés eléréséhez. A beltéri környezet minőségét javító beruházások megtérülési ideje általában kevesebb, mint két év.





A munkateljesítmény mutatójának szükségessége

A kutatások következetesen és minden kétséget kizáróan kimutatták, hogy a jó beltéri környezetminőség javíthatja a munka hatékonyságát. A teljesítményre gyakorolt hatást objektív módszerekkel, például kognitív tesztekkel, általában az idegtudományban és a pszichológiában alkalmazzák, valamint olyan kiválasztott feladatokkal mérik, melyek az irodai munkát szimulálják, ezeken a tényezőkön kívül általában megvizsgálják az egyes változók hatásait is. Csak nagyon kevés esetben volt a tényleges munkavégzés teljesítménye a mérője a kutatásoknak. A kihívás most az, hogy megértsük, hogy ezeknek a megfigyelt hatásoknak a nagysága hogyan igazodik a teljesítményhez az irodai környezetben a különféle típusú munkák függvényében, valamint, hogy a beltéri környezeti minőséget meghatározó különféle paraméterek milyen hatással vannak összességében a munkavégzésre. Ez utóbbi mutatja meg a tényleges növekedést a termelékenység és a hatékonyság tekintetében. A valós eredményeket összegző kimutatások készítéséhez fontos kidolgozni a munka teljesítményének gyakorlati 
mérésére szolgáló módszereket. Ezek a módszerek magukban foglalják a különböző irodaépületekben mért eredmények összehasonlítását, valamint a munka eredményeinek összevetését az egészségügyi eredményekkel és a betegszabadsággal kapcsolatos intézkedésekkel. Mivel jelenleg nem létezik ilyen általánosan használt teljesítménymérési módszer vagy mutató, népszerűvé vált az épületet használók felkérése, hogy értékeljék, teljesítményüket; mindazonáltal egyetlen tanulmány sem mutatta meg, hogy ezek az értékelések összhangban állnak-e az objektíven mért munkateljesítménnyel.
 
 
 

Jövőbeli kilátások

A jövőkutatás munkateljesítménnyel kapcsolatos vizsgálatainak listája hosszú, olyan csoportok, mint például az IWBITM felmérési munkacsoportja, foglalkoznak ennek a területnek a hiányosságaival. Az azonban világosan látszik, hogy a következő lépések elengedhetetlenné váltak, teljesítménymutatók kidolgozása valós környezetben; a termikus környezet és a beltéri levegőminőség együttes hatásának vizsgálata az irodai munkára; és a teljesítménymutatók használata a jövőbeli irodaházak egyik tervezési paramétereként. Bár további kutatásokra van szükség, az kijelenthető, hogy a beltéri levegő minőségének és a hőviszonyoknak a munkavégzésre gyakorolt szerepének figyelmen kívül hagyása súlyos következményekkel járhat és nagyon költséges lehet.



 



Magyarországon
előregisztrált
épületek

8



Iroda
showroom
projekt



1




Well
minősítéshez
ajánlott
szállítók

6



http://www.europadesign.hu/

Hazai szakemberek
a WELL-ről

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Cikkeink


Az ESG az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) angol szavak rövidítése. Az ESG keretrendszeren belül ezeket pilléreknek nevezzük és ez az a 3 tématerület, amiben a vállalatoktól elvárt a jelentéstétel.

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-75.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Hazai szakemberek a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.



Irodakereso.info Well Iroda http://www.europadesign.hu/


Adatkezelési tájékoztató