2020.03.06
TUDATOS ÉTKEZÉS

Nourishment

A WELL Nourishment koncepciója az épületet használók számára a friss zöldségek és gyümölcsök elérhetőségét és az épületen belül kínált táplálékoknak az átláthatóságát tűzi ki célul. Olyan környezet kialakítását támogatja, ahol az egészséges választás a legegyszerűbb választás.

HÁTTÉRTÖRTÉNET

A táplálkozás és az egészség szoros összefüggésben vannak egymással. A rossz táplálkozás a nem fertőző betegségek egyik kiváltó oka globálisan és számos krónikus betegség megelőzhető, a kockázati tényezők csökkenthetőek a megfelelő táplálkozással. Bár a gyümölcsök és zöldségek az egészséges táplálkozás döntő elemei, a legtöbb ember nem fogyasztja a napi ajánlott öt adagot (400 g). Világszerte jellemző, hogy az emberek étrendjében nem szerepel elegendő gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű gabonaféle, diófélék és magvak. Valójában a vezető ok a DALY (Disability-Adjusted Life Years azaz Egészségkárosodással korrigált életévek) tekintetében a teljes kiőrlésű gabonák (2,6% [2,7–6,3]), gyümölcsök (2,6% [1,6–3,7]), valamint a diófélék és a magvak (2,6% [1,8–3,6]) alacsony fogyasztása. A gyomorrák miatt bekövetkező halálesetek 14%-a, az ischaemiás szívbetegség 11 %-a és az agyvérzés 9 %-a a nem elegendő gyümölcs és zöldség fogyasztásnak tudható be. Az emberek étrendjére az egész világon jellemző a finomított és a csomagolt élelmiszerek túlzott fogyasztása, valamint a nátrium, cukor és telített zsírok bevitelének növekedése. Ezek az étkezési szokások kihatással vannak étrendünkre és egészségi állapotunkra növelve a táplálkozással összefüggő betegségek kockázatát. Az étrenddel összefüggő egészségügyi problémák, mint amilyenek a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a kettes típusú cukorbetegség vagy egyes rák fajták továbbra is meghatározóak a túlsúly és az elhízás világszerte növekvő előfordulása mellett. 2010-ben a rossz táplálkozási szokások több mint 1,2 milliárd egészségkárosodással korrigált életévet (DALY) okoztak globálisan, míg a túlsúly és az elhízás több mint 3 millió haláleset okozott becslések szerint világszerte. Szerencsére az élelmiszer vásárlási és fogyasztási döntéseink, az étkezési szokások és az élelmiszerek felhasználása mind új utakat jelenthetnek az egészségünk javításában, megőrzésében. Az éttermek, szupermarketek, kávézók és az ételautomaták esetében is számos olyan változás és stratégia létezik, mely pozitívan befolyásolhatja a fogyasztók választásait, az étkezési szokásokat világszerte.

Az étkezési szokásokra kihatással vannak a személyes, kulturális és környezeti tényezők, ugyanígy döntő jelentőségűek az épületek és a közösségek is, ahol és akikkel időnket töltjük. Az étkezési környezetünk kialakítása és működtetése, az élelmiszerek hozzáférhetősége nagy szerepet játszik az egészséges választás támogatásában és a pozitív táplálkozási szokások kialakításában. Az élelmiszer vásárlással és fogyasztással kapcsolatos lehetőségeink sokfélesége az egészséges választást kell erősítse otthonainkban, munkahelyünkön, az oktatási intézményekben és a közösségekben. Kutatások bizonyítják, hogy egyéni változások nagyobb valószínűséggel következnek be, ha a környezeti feltételek ezt támogatják. A táplálkozási szokások javítása erőfeszítéseket igényel, melyek kiterjednek előírások és a környezetre vonatkozó változások bevezetésére is. Ez magában foglalja az egészséges élelmiszerválaszték elérhetőségét támogató szervezeti előírásokat, mely mindenki számára biztosított beleértve a különböző étkezési korlátozásokkal, allergiával vagy intoleranciával küzdő személyeket is. Ezen intézkedéseknek ki kell terjedniük az élelmiszerek reklámozására, a marketingpolitikára, mellyel az egészséges táplálkozást népszerűsítik és összefüggésbe hozhatók a nem feldolgozott és tápanyagokban gazdag élelmiszerek minél szélesebb körű elterjesztésével. A környezeti behatások magukban foglalják a kijelölt étkezési terek kialakítását, melyek lehetővé teszik a társasági életet és a tudatos táplálkozást, ezen kívül helyszínt is biztosítanak mely akár alkalmas lehet az élelmiszerek előállítására, a mezőgazdaságra, így közelebb hozva az egyént az ételekkel, lehetővé téve a termesztéshez való hozzáférést. a táplálkozási és egészségügyi ismeretek bővítésére irányuló stratégiák kiegészíthetik a meglévő környezetre vonatkozó előírásokat.
 A WELL támogatja, hogy a friss, egészséges élelmiszerek hozzáférhetővé váljanak, korlátozza az egészségtelen összetevők jelenlétét és ösztönzi a jobb étkezési szokások és a gasztronómiai kultúra kialakulását.
 



Magyarországon
előregisztrált
épületek

8



Iroda
showroom
projekt



1




Well
minősítéshez
ajánlott
szállítók

6



http://www.europadesign.hu/

Hazai szakemberek
a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Cikkeink


Az ESG az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) angol szavak rövidítése. Az ESG keretrendszeren belül ezeket pilléreknek nevezzük és ez az a 3 tématerület, amiben a vállalatoktól elvárt a jelentéstétel.

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-75.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Hazai szakemberek a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.



Irodakereso.info Well Iroda http://www.europadesign.hu/


Adatkezelési tájékoztató