2020.03.06
LEVEGŐ

Air

A WELL Air koncepciójának célja a magas minőségű beltéri levegő biztosítása az épület teljes élettartama alatt különböző stratégiák felhasználásával melyek magukban foglalják a káros anyagok levegőbe jutásának megszüntetését vagy csökkentését, az aktív és passzív épülettervezést és üzemeltetést, valamint az emberi tevékenységek által történő beavatkozások optimalizálását.

HÁTTÉRTÖRTÉNET

Az emberek idejük körülbelül 90%-át zárt térben – otthonaikban, irodákban, iskolákban vagy egyéb épületekben – töltik. Ez idő alatt a beltéren jelen lévő légszennyező anyagok belélegzése az egészség romlásához és rossz közérzethez vezethetnek. Az emberek több mint 15 000 liter levegőt lélegeznek be naponta, ami megközelítőleg négyszer akkora mennyiség, mint amennyit táplálékkal és folyadékkal viszünk be a szervezetünkbe. A beltéri légszennyezettségnek való kitettség rövid- és hosszútávú káros egészségügyi következményekkel is járhat, melyek súlyossága is változó. A kevésbé súlyos tünetek között a fejfájás, a torokszárazság, a szemirritáció és az orrfolyás jelentkezhet, míg a súlyosabb következmények között szerepelhetnek asztma rohamok, Legionella baktériummal való fertőzés, szén-monoxid mérgezés és rák. Kimutatták azt is, hogy a levegőminőséggel kapcsolatos problémák növelik a légzőszervi, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás kockázatát. A legújabb tanulmányokból kiderül, hogy a betegségek tekintetében a világban a harmadik legfontosabb kiváltó ok a háztartásokban előforduló légszennyezettség.

A leggyakoribb, beltéren előforduló légszennyező anyagok az égéstermékek, gyertyák, dohánytermékek, kályhák, kemencék, kandallók, melyek olyan szennyező anyagokat bocsátanak a levegőbe, mint a szén-monoxid, nitrogén-dioxid és egyéb káros mikro részecskék. Az építőanyagok, a lakberendezési tárgyak, a szövetek, a légfrissítők, a tisztító- és tisztálkodószerek mindegyike olyan illékony szerves vegyületeket (VOC) vagy félig illékony szerves vegyületeket (SVOC) bocsáthat ki, melyek károsíthatják egészségünket. A kültéri légszennyezettség is befolyásolja a beltéri levegőt, így a légkör minőségét is számításba kell vennünk.
A tiszta beltéri levegő eléréséhez a szakemberek és az épülethasználók közös erőfeszítésére van szükség, az együttműködésre nemcsak a kommunikáció, de a megvalósítás során is szükség van. Bár a beltéri levegő minőségét a légszennyező források kiküszöbölésével, megfelelő tervezési megoldásokkal és az emberi viselkedési minták módosításával javítani lehet, néhány WELL fejezet konkrét módszert és technológiát ír elő. A beépített légkezelő rendszerek rendszeres karbantartása elengedhetetlen az optimális működés biztosításához és meghosszabbítja a rendszerek várható élettartamát.
Nyilvánvaló, hogy a beltéri levegőminőség javításának jelentős hatásai vannak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a légszennyezés hozzávetőlegesen hétmillió idő előtti halálesethez vezetett 2012-ben világszerte. Az esetek közül körülbelül 600 ezer 5 évesnél fiatalabb gyermek volt. Új bizonyítékokat találtak arra is, hogy a levegőszennyezés zavart okozhat az ember fizikai és kognitív fejlődésében is.
A WELL olyan holisztikus alapokon nyugvó tervezési stratégiákat támogat, melyek előmozdítják a levegőminőség javulását és csökkentik a káros anyagok jelenlétét, annak érdekében, hogy maximalizálni lehessen a termelékenységet, a jóllétet és egészséget.
 Magyarországon
előregisztrált
épületek

8Iroda
showroom
projekt1
Well
minősítéshez
ajánlott
szállítók

6http://www.europadesign.hu/

Hazai szakemberek
a WELL-ről

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Cikkeink

2020.04.30
CORPORATE ART A WELLBEING SZELLEMÉBENCORPORATE ART A WELLBEING SZELLEMÉBEN
Avagy hogyan tegyük vonzóvá munkahelyünket a corporate art eszköztárán keresztül?

A cikk szerzője Bagyó Anna, művészeti konzulens, az Anna Bagyó Art Consulting alapítója, több mint három évtizede a hazai és nemzetközi művészeti és műkereskedelmi színtér szereplője. Szakmai tevékenysége jelentős részét, már a 90-es évek elejétől a corporate art alkotja, közel hetven megvalósult projekt, irodaházak, bevásárlóközpontok, vállalati műgyűjtemények, szállodák és köztéri munkák gazdagítják a portfóliót. Inspirációt, információt, tapasztalatot és szakmai kapcsolatokat a hazai üzleti szféra és az ingatlan piac mellett külföldi tanulmányai, a Zágrábi Egyetem művészettörténet-néprajz szakán és a New York University, Art Administration & Management/Art Dealership & Collecting mester képzésén szerezte.

Olvasom tovább →

2020.04.29
WELL IRODA - VÉDELEM A KORONAVÍRUS ELLEN!WELL IRODA - VÉDELEM A KORONAVÍRUS ELLEN!


A Well irodai minősítés már jóval a Covid-19 megjelenése előtt az egészséges életmódra, a prevencióra és az ennek megfelelő irodai, illetve munkakörnyezetre helyezte a hangsúlyt. A Well sztenderdet kidolgozó IWBI – International Well Building Institute - ajánlásai most a vírus elleni küzdelemben fokozottan érvényesek és időszerűek.

Olvasom tovább →

2020.03.24
TEXTILMŰVÉSZET A WELL IRODÁBAN - KALÁCSKA ZSANETTTEXTILMŰVÉSZET A WELL IRODÁBAN 


Kalácska Zsanett 2009-ben szerzett diplomát a a MOME fémműves szakán, a tervezéshez pedig 2012-ben tért vissza a Zwana márka megalapításakor. A Zwana kínálatában a természetből és annak geometriájából inspirálódott textil és bőr ékszereket találunk. A természet geometriája, az apró, organikus részletekben felfedezhető lenyűgöző szabályosság inspirálja. A második Gombold újra! pályázatára a WAMP különdíjával jutalmazott kollekciót készített, amihez egy különleges, saját fejlesztésű technikát használt. A technika a Pangolin nevet viseli, és a Zwana ékszerek védjegyének számít.

Olvasom tovább →

2020.03.20
Új kihívás: hogyan dolgozzunk otthonról?Hogyan dolgozzunk otthon is kényelmesen és hatékonyan? Hogyan feleljen meg a lakásban kialakított munkahely az egészséges munkavégzés feltételeinek?  Milyen bútorokat válasszunk, hogy a home office ne törje meg otthonunk összképét? Az irodabútor-gyártók felkészültek a kihívásra, most a spanyol Actiu gyár ad tippeket.

Olvasom tovább →

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-73.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Hazai szakemberek a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.Irodakereso.info Well Iroda http://www.europadesign.hu/


Adatkezelési tájékoztató