2020.03.06
KÖZÖSSÉG

Community

A WELL Community koncepció célja, hogy támogassa az alapvető egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, a munkahelyi egészségfejlesztést és a szülők munkába való visszatérését, miközben befogadó, integrált közösséget hoz létre a társadalmi igazságosság, a polgári részvétel és a hozzáférhető formatervezés révén.

HÁTTÉRTÖRTÉNET
A közösségeket olyan eltérő jellegzetességekkel rendelkező emberek alkotják, akiket összekötnek a társadalmi kapcsolatok, azonos nézőponttal rendelkeznek, közös tevékenységeket folytatnak és együtt szereznek tapasztalatokat ugyanazon a helyszínen, környezetben. Minden épített térben egyedi közösségek élnek, dolgoznak, élnek társasági életet, töltik el szabadidejüket vagy tanulnak. Ezek a csoportok fejlesztik a közösségi hálózatokat, a kulturális alapértékeket és a szervezeti struktúrákat. Az egyént befolyásoló globális, nemzetközi és helyi feltételek az egészségre ható társadalmi tényezők, melyek meghatározzák az egész társadalom egészségét és magukban foglalják a fizikai körülményeket és az épített környezetre vonatkozó feltételeket, melyek befolyásolják az egyén egészségi állapotát. Az, hogy hogyan kezeljük az ezzel kapcsolatban felmerült kérdéseket döntő befolyással lehet nemcsak az egyén, de a közösségek egészségi állapotára és jóllétére is. Ehhez a témához tartozik az egészségügyi egyenlőtlenségek kezelése, a társadalmi csoportok egészségügyi helyzetének különbözősége, melynek oka az erőforrások és a piaci részesedés egyenlőtlen eloszlása az egyén nemi, faji, etnikai vagy társadalom-gazdasági helyzetének függvényében. Az épített környezet tervezésénél az olyan stratégiák alkalmazása, mely lehetővé teszi mindenki számára a hozzáférést, a részvételt és a fejlődést a közösségek rendszerében, struktúrájában, elengedhetetlen ahhoz, hogy eredményes egyéni és kollektív egészségügyi rendszert lehessen kialakítani.

 Az egy épületben tartózkodó közösségek egészségének és jóllétének támogatását az ezt befolyásoló alapvető tényezők kezelésével kell kezdeni, mint például az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés, az egészség védelme, a jó egészségi állapot fenntartása, valamint a megfelelő terek és foglalkoztatási feltételek kialakítása. Azok, akik megbízható egészségügyi forrásokkal rendelkeznek, jobb egészségügyi eredményeket, ezekben kisebb különbségeket és alacsonyabb általános egészségügyi költségeket tapasztalnak. A világon sok ember számára jelent nehézséget az alapvető egészségügyi szolgáltatások elérése manapság is, ez a hozzáférés faj, etnikai hovatartozás, társadalmi-gazdasági helyzet, életkor, nem, rokkantsági állapot, szexuális orientáció, nemi identitás és lakóhely alapján változik. A világ népességének nagy része nem rendelkezik megfelelő egészségügyi ismeretekkel és szakértelemmel, ami még nagyobb egészségügyi különbségekhez vezet. Továbbá, a gondozók számára kiépített támogató rendszerek - például a megfelelően fizetett szülői szabadság, a szoptatás támogatása és az idősek támogatására kifejlesztett irányelvek - szintén a befogadó környezet kialakításának kulcsfontosságú oszlopát képezik, ezek a szolgáltatások még nem állnak rendelkezésre általánosan.

A munkahelyek az irányelvek és különböző programok bevezetésével elősegíthetik a jó egészségi állapot megőrzését és támogathatják az egészséges életmódot. A sikeres munkahelyi egészségfejlesztési programok javíthatják a munkával való elégedettséget, a jó közérzetet, az önértékelést és az általános egészségi állapotot, miközben csökkenthetik az egészségügyi kockázatokat. A szervezeti előnyök között szerepel az alacsonyabb egészségügyi költségek, a hiányzások csökkenése, valamint a termelékenység növekedése, pozitív változás figyelhető meg a toborzási folyamatok, a munkaerő megtartás, a munkavállalói morál és kultúra tekintetében is. Például a védőoltásokkal kapcsolatos programok minimalizálhatják az egészségügyi költségeket és a termelékenységben bekövetkező veszteségeket, amelyeket a szezonális influenza vagy más olyan betegségek okoznak, melyek védőoltással megelőzhetőek lennének. Az egészségügyi kockázatok felmérése a megfelelő oktatással kombinálva mérsékelheti az egészségüggyel kapcsolatos költségeket, csökkentheti a hiányzást és fokozhatja a termelékenységet. Ezen túlmenően az olyan munkavállalók támogatása is megvalósulhat, akik gondviselők is például olyan lehetőségek révén, mint a rugalmas munkavégzés, a gyermek- és idősek gondozási támogatása, valamint a szoptatást lehetővé tévő területek kialakítása, ezek a támogatási formák számos előnnyel járhatnak. A fizetett szülői szabadság például a magasabb szoptatás arányával, így a gyermekek hosszú távú eredményességével, a csecsemők alacsonyabb halálozásával és az anyák szülés utáni depressziójának csökkenésével járhat, valamint csökkenthetők az alacsony születési súlyú csecsemők egészségügyi kockázatai. A polgári szerepvállalás mellett elköteleződött cégek jobb eredményeket mutatnak fel a munkaerő megszerzésében és megtartásában, miközben lehetővé teszik az egyéni felelősségvállalást és a pozitív hozzájárulást a helyi közösségek életéhez.

Az egészséges, méltányos környezetet támogató irányelvek és programok mellett a projektcsoportok számára kulcsfontosságú az olyan tervezési megközelítések mérlegelése, amelyek az egészség és a jóllét fizikai tényezőire irányulnak, úgy, hogy az épületeket befogadóvá, hozzáférhetővé és mindenki számára biztonságossá teszik. A könnyen hozzáférhető terek nemcsak a szabályoknak felelnek meg, hanem olyan design stratégiákat és tervezési elveket alkalmaznak, amelyek támogatják a különböző adottságokat és a mobilitást, és ösztönzik az embereket hátterüktől függetlenül arra, hogy használják a rendelkezésre álló tereket.

A WELL olyan közegészségügyi kérdésekkel foglalkozó stratégiákat valósít meg a szociális keretprogramon keresztül, melyek az egészséget ösztönző és alakító társadalmi komponensekre összpontosítanak, olyan épített terek kialakítására, amelyek valós alapot teremtenek az egyenlő, befogadó és egészséges környezet létrehozásához. 
 



Magyarországon
előregisztrált
épületek

8



Iroda
showroom
projekt



1




Well
minősítéshez
ajánlott
szállítók

6



http://www.europadesign.hu/

Hazai szakemberek
a WELL-ről

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Cikkeink


Az ESG az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) angol szavak rövidítése. Az ESG keretrendszeren belül ezeket pilléreknek nevezzük és ez az a 3 tématerület, amiben a vállalatoktól elvárt a jelentéstétel.

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-75.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Hazai szakemberek a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.



Irodakereso.info Well Iroda http://www.europadesign.hu/


Adatkezelési tájékoztató