2020.03.06
SZELLEMI JÓLÉT



A WELL Mind koncepciója a mentális egészség elérését olyan rendelkezésekkel, programokkal és design stratégiákkal támogatja, melyeknek célja a kognitív és érzelmi jólét kialakulásához való hozzájárulás.

HÁTTÉRTÖRTÉNET

A mentális egészség alapvető alkotóeleme egészségünknek életünk minden szakaszában, és nélkülözhetetlen az egyén, a közösség és a társadalom fizikai és társadalmi jóllétéhez. A mentális egészség nem pusztán a mentális betegségek hiánya. Inkább a jóllét olyan állapota, amelyben az egyének a lehető legteljesebb életet képesek élni, meg tudnak birkózni az élettel járó normális stresszhelyzetekkel, hatékonyan tudnak dolgozni és hozzájárulnak a közösségükhöz. A mentális egészséget számos társadalom-gazdasági, biológiai és környezeti tényező határozza meg, például a munkakörülmények, az életmód és az egészséggel kapcsolatos viselkedésminták, valamint az agyban található vegyi anyagokat befolyásoló genetikai tényezők. Különböző megoldásokon keresztül a WELL Mind koncepció célja az, hogy kezelje és támogassa a mentális egészség meglétét elősegítő fő tényezőket azzal a céllal, hogy a WELL terekben élő, dolgozó, tanuló és időt töltő emberek kognitív fejlődését, érzelmi egészségét és jóllétét javítsa.

A mentális egészség és a szerhasználattal kapcsolatos körülmények széles körben elterjedt egészségügyi problémák. Összességében a betegségek által okozott globális terhek 13% -át, az egészségkárosodással leélt életévek tekintetében a becslések szerint 32% -ot tesznek ki. Az alkohol és a kábítószer-fogyasztás jelentősen hozzájárul a korai elhalálozás és egészségkárosodás össztársadalmi terheihez, mivel az alkohol önmagában évente 3,3 millió halálesettel (azaz az összes haláleset 6% -val) és a globális betegségteher 5% -val hozható összefüggésbe. A betegségekkel kapcsolatos terheket kiváltó okok között fő helyen találjuk a depressziót és a szorongásos rendellenességeket, az első és a hatodik helyen állnak a listán. A depresszió önmagában a betegségekhez kapcsolódó globális terheknek a 4% -át teszi ki, és világszerte az egészségkárosodás kialakulásának egyik fő okát jelenti.
Becslések szerint a felnőtt népesség 18% -a tapasztal valamilyen gyakori mentális megbetegedést, mint amilyen például a szorongás, a depresszió vagy a káros szenvedélyek 12 hónapos időszaknál hosszabban, a felnőtt lakosság 30 %-a szenved élete során valamilyen mentális megbetegedéstől. A mentális egészségi problémákkal küzdő személyek körülbelül két harmada alkalmazott. A mentális egészség munkahelyi hatásai igen jelentősek, a depresszió és a szorongás miatti hatékonyság csökkenés önmagában a globális gazdaságnak körülbelül 1 trillió dollár veszteséget okoz. A hatalmas globális hatás ellenére, a mentális egészségre fordított kiadások világszerte kevesebb, mint 2 dollárt tesznek ki fejenként. Bár létezik kezelés ezekre a betegségekre, de gyakran nem állnak rendelkezésre vagy a kezelések jelentősen kihasználatlanok. A magas jövedelmű országokban a mentális egészségi problémákkal küzdő emberek 35–50% -a nem kap ellátást vagy kezelést. Ez a különbség növekszik az alacsony és közepes jövedelmű országokban, ahol még magasabb azon betegek aránya, akik nem részesülnek a szükséges kezelésekben, ez akár 76–85% -ot is jelenthet.
Kezelés nélkül a mentális betegségek - különösen a depresszió - veszélyeztetheti az egyént, kialakulhatnak öngyilkos gondolatok, öngyilkossági kísérlet és akár öngyilkosság is. Az öngyilkosság tragikus és megelőzhető halálhoz vezet, évente több mint 800 000 halálesetet okozva világszerte. Különösen a fiatal felnőttek és a serdülők vannak veszélyben: globálisan a mentális egészségi állapot a fiatalkorúak egészségkárosodásának egyik fő oka, a serdülők és a fiatal felnőttek (15–29 éves) között a második legtöbb áldozatot követelő halálok az öngyilkosság.

Egyre inkább elismerik, hogy az elme és a test között összetett kapcsolat van, és hogy ez a kölcsönhatás jelentősen befolyásolhatja az egészséget és a jóllétet. A mentális és fizikai egészség hatással van egymásra a leggyakoribb krónikus betegségek, köztük a HIV, a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség esetében is. Ezenkívül a krónikus stressz hatására kialakult állapot számos káros egészségügyi következmény - például depresszió, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és felső légúti fertőzés - fokozott kockázatával járnak. A depresszió már önmagában fokozott kockázatot jelent a megbetegedésekkel kapcsolatban, beleértve a cukorbetegséget, a rákot, a szív- és érrendszeri betegségeket és az asztmát.
Ezenkívül a mentális betegségekkel küzdő személyek hajlamosabbak az egészségre káros viselkedési minták kialakításában, ideértve a dohánytermékek- és az alkohol fogyasztását, a fizikai inaktivitás és a rossz étrend kialakulását. Így a mentális betegségekkel küzdők még inkább ki vannak téve a krónikus betegségeknek, mint amilyen a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a HIV és a rák. A mentális egészségnek a fizikai egészségre gyakorolt számos hatása miatt a mentális betegségekkel küzdő emberek halálozási aránya meghaladja az általános népesség 2,2-szeresét, és átlagosan 10 évet vesztenek a valószínűsíthető életévekből. A becslések szerint a halálesetek 14,3% -a világszerte (évente körülbelül 8 millió ember) a mentális egészségi állapottal hozható összefüggésbe.
Az épített környezet hatékony eszközként szolgál a mentális problémák káros következményeinek mérséklésére az irányelvek, programok és a megfelelő tervezés révén. Tekintettel a mentális betegségeknek a munkaképes lakosság körében tapasztalható magas arányára, a munkahelyi környezet egyre fontosabb terület a mentális egészség megőrzésében, javításában és befolyásolásában. A mentális egészség javítására és a mentális betegségek megelőzésére irányuló átfogó stratégiák a következőket tartalmazzák: a mentális egészséggel kapcsolatos ismeretek fejlesztése és a megbélyegzés csökkentésére irányuló erőfeszítések; egészséges élet- és munkakörülmények biztosítása mindenki számára, ideértve a pozitív munkakörnyezet kialakítását szolgáló szervezeti fejlesztéseket és a stresszkezelő programok biztosítását; olyan átfogó tervek bevezetését, amelyek foglalkoznak az ellátáshoz és a gondozáshoz való hozzáférés hiányosságaival, támogatva a mentális egészséggel foglalkozó, a kábítószer-használathoz és az egyéb függőséget kezelő csoportokhoz, szolgáltatásokhoz, valamint a kezelésekhez való hozzáférést. Ezenkívül azon lehetőségek növelését is magába foglalja, melyek a helyreállítást célozzák a tudatos gondolkodással, a megerősítést segítő terek kialakításával és az optimális alvás támogatásával. A helyreállítási lehetőségek javítása jelentősen befolyásolhatja a fizikai és mentális jólétet, ideértve a szorongással, depresszióval, fájdalommal és stresszel kapcsolatos negatív tünetek enyhítését. Végül, a design stratégiák, mint amilyen a természet beltérre való integrálása, valamint a termelékenységet, figyelmet támogató tervezés segíthet enyhíteni a munkahelyi stresszt és szorongást, csökkentheti a távolléteket és javíthatja az általánosan megfigyelhető egészségi állapotot.

A WELL olyan tervezéssel, irányelvekkel és programokkal kapcsolatos stratégiákat hajt végre, amelyek a megelőzés és a kezelés eszközeivel támogatják a kognitív és érzelmi egészséget. Ezek a beavatkozások együttesen pozitív hatással lehetnek a rövid és hosszú távú mentális egészségre és a jóllétre a közösséghez tartozó, de különböző hátérrel rendelkező személyeknél.
 



Magyarországon
előregisztrált
épületek

8



Iroda
showroom
projekt



1




Well
minősítéshez
ajánlott
szállítók

6



http://www.europadesign.hu/

Hazai szakemberek
a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Cikkeink


Az ESG az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) angol szavak rövidítése. Az ESG keretrendszeren belül ezeket pilléreknek nevezzük és ez az a 3 tématerület, amiben a vállalatoktól elvárt a jelentéstétel.

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-75.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Hazai szakemberek a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.



Irodakereso.info Well Iroda http://www.europadesign.hu/


Adatkezelési tájékoztató