2020.03.06
HANGHATÁS

Sound

A WELL Sound koncepciójának célja az épületet használók egészségének és jólétének erősítése az akusztikai paraméterek javításával, hogy az épített környezetben tartózkodók is megtapasztalják az akusztikai kényelem előnyeit.

HÁTTÉRTÖRTÉNET

A tér akusztikus kényelmét aszerint definiálhatjuk, hogy az épülethasználónak az adott környezetben milyen az általános elégedettségi szintje. A hang a hallószervünk által felfogható, a levegőben mechanikai hullámként terjedő rezgés. A hangzókörnyezet kialakításának egyik legfontosabb tényezője az emberi hangfelismerés. Csak az utóbbi években mutatták ki, hogy az olyan hanghatásoknak való kitettség, mint amilyen a forgalommal, szállítmányozással járó zaj káros hatással van az emberek egészségére és közérzetére. A szállítmányozáshoz kapcsolódó, illetve az ipari forrásokból származó zajokat összefüggésbe hozták az iskolás korú gyermekek alvászavaraival, magas vérnyomásával és a mentális aritmetika csökkenésével. Az egyik tanulmány mely 4115 résztvevő mintáit vizsgálta megállapította, hogy a miokardiális infarktus kockázata nőtt a férfiaknál az éjszakai közúti forgalom zajának hatására, míg nők esetében a légiforgalom zajának való éjszakai kitettség hozott hasonló eredményeket. Számos tanulmány rámutatott arra is, hogy a legtöbb panaszt és elégedetlenséget a beltéri zajok okozzák. Kimutatták, hogy az oktatásban részt vevők és a munkavállalók körében is akadályozó tényezőt jelentenek az olyan beltéri zajhatások melyek kiváltó okai a különböző elektronikai berendezések, eszközök, hűtő, szellőztető és légkondicionáló berendezések, valamint a többi épülethasználó által keltett zaj.

Ezen hanghatások káros hatással vannak a termelékenységre, a fókuszált munkavégzésre, a memóriára és a szellemi aritmetikára. A levegőben terjedő hanghatások mellett a velünk egy térben tartózkodók tevékenysége is zavaró zajhatással járhat. A magánélet védelme is számos kérdést vet fel, melyre a megfelelő akusztikai körülmények jelenthetnek választ. A kutatások rámutattak, hogy az épülethasználók körében elégedetlenséget vált ki, ha beszélgetéseik áthallatszanak másik irodába vagy akár az open office jellegű irodai terekben, ez a probléma nemcsak a titoktartást és a magánbeszélgetéseket veszélyezteti, de elvonja a figyelmet a munkavégzésről is. A nem megfelelő visszaverődési idő és a háttérzaj szintje akadályozhatja a beszéd érthetőségét és nagyobb megterhelést jelent a halláskárosultak számára. A beszéd érthetősége döntő fontosságú az oktatási intézményekben is, ahol nagyszámú hallgatóság részére kell információkat átadni és a hallás általi megértés alapvető az információk átadásakor és a feladatok megoldásában. A halláskárosodással élők növekvő száma és az egyéb olyan egészségügyi problémák miatt kihívást jelent az olyan zárt terek kialakítása, melyek mindenki akusztikai igényét kielégítik. Mindemellett az akusztikai tervezés beltéri hatásaival foglalkozó kutatások arra a következtetésre jutnak, hogy az épített környezetben felmerülő akusztikai kihívások holisztikus megközelítése megvalósítható. Az izolált és kiegyensúlyozottan működő HVAC rendszerek tervezése és üzembe helyezése biztos alapot nyújt az elvárt háttérzaj eléréséhez. A homlokzati elemek megerősítése biztosíthatja a külső zaj csökkentését beltéren, melynek számos előnyét érzékelhetjük az épületet használók kényelmével, egészségével és produktivitásával kapcsolatosan. Az olyan megoldások, mint a megfelelő üvegezési eljárással készült térelválasztó rendszerek, az elégséges tér biztosítása a területek között, a csatlakozó elemek és nyílászárók közti hézagok kielégítő tömítése csak néhány az olyan megoldások közül amivel biztosíthatjuk a magánélet védelmét és növelhetjük a zárt térben tartózkodók kényelmét. A kemény felületek lecserélése magasabb hangelnyelő tulajdonságokkal rendelkező anyagokkal csökkentheti a felületekről visszavert hangenergiát és megkönnyíti az akusztikai magánélet védelmét, ha pedig arra van szükség megfelelően használva javítja a beszéd érthetőségét. Az állandó háttérzaj elvezethető akusztikus rendszerek segítségével ezzel javítva a zajvédettséget annak érdekében, hogy az épülethasználók közötti akusztikus magánélet fenntartható legyen.
A WELL célja, hogy átfogó és holisztikus megközelítést nyújtson az akusztikai kényelem problémáinak kezelésére olyan kutatáson alapuló tervezési gyakorlatok bevezetésével, melyekhez az épületek alkalmazkodhatnak az ott élő, dolgozó, tanuló és szabadidejüket töltő személyek egészségének és jóllétének javítása céljából. 



Magyarországon
előregisztrált
épületek

8



Iroda
showroom
projekt



1




Well
minősítéshez
ajánlott
szállítók

6



http://www.europadesign.hu/

Hazai szakemberek
a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Cikkeink


Az ESG az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) angol szavak rövidítése. Az ESG keretrendszeren belül ezeket pilléreknek nevezzük és ez az a 3 tématerület, amiben a vállalatoktól elvárt a jelentéstétel.

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-75.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Hazai szakemberek a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.



Irodakereso.info Well Iroda http://www.europadesign.hu/


Adatkezelési tájékoztató