2020.03.06
VÍZ

Water

A WELL Water koncepciója az épületen belüli vízellátás minőségét, elosztását és ellenőrzését fedi le. Foglalkozik az ivóvíz rendelkezésre állásával illetve szennyezettségével csakúgy, mint a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdésekkel, így kihatással van az építőanyagok minőségére illetve a környezeti körülményekre is.

HÁTTÉRTÖRTÉNET

Az emberi test közel kétharmada vízből áll, ez a sejtek és a sejtek közötti folyadék fő alkotóeleme. A víz fő funkciója szervezetünkben a tápanyagok és a szervezetünk által nem hasznosítható anyagok szállítása, illetve nagy szerepe van testünk belső hőmérsékletének szabályozásában is. Az Egyesült Államok Orvostudományi Intézete (The U.S. Institute of Medicine) a nők számára napi 2,7 liter, a férfiak számára napi 3,7 liter víz fogyasztását javasolja, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority) ajánlása szerint pedig a nőknek 2 liter, míg a férfiaknak 2,5 liter víz fogyasztása az optimális naponta. Ezekbe a mennyiségekbe természetesen nemcsak az ivóvíz, hanem más víz tartalmú étel és ital is beletartozik. Ezek a mennyiségek tudják biztosítani a szervezetünk számára a testből távozó víz pótlását, így segítve a méreganyagok és egyéb szervezetünk számára szükségtelen anyagok távozását. Ugyanakkor az emberek többsége alulhidratált, ami összefüggésbe hozható az elhízással is. A nem megfelelő mértékű ivóvíz fogyasztás oka lehet az ivóvíz vélt vagy valós rossz minősége, mivel sokan nem bíznak a számukra elérhető ivóvíz színvonalában, így inkább kevesebb ivóvizet és több cukortartalmú italt fogyasztanak.
Az elmúlt száz évben a világ számos részén drámai javulás történt az ivóvíz minőségében, különösképpen a fertőző betegségek terjedésével kapcsolatban, amit az Egyesült Államok Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központja (The U.S. Centers for Disease Control and Prevention) is a 20. század egyik legnagyobb közegészségügyi sikereként könyvel el. Azonban ennek eléréséhez olyan eljárásokat és elosztó rendszereket hoztak létre, melyek potenciális szennyezőforrások. Például a klór és a klór-amin mellyel a kórokozókat pusztítják el, fertőtlenítő melléktermékeket hozhatnak létre, mint a trihalogén-metán (THM) és a halogén-ecetsavak (HAA), ezek a vegyületek a rák és más káros egészségügyi hatások kockázati tényezői, ha nem megfelelő mennyiségben vannak jelen az ivóvízben.

Míg a fejlett országok javulást tapasztaltak a fertőző betegségekkel kapcsolatos kórokozók csökkentésében, addig egyre növekszik az ipari, mezőgazdasági és gyógyszerészeti források kockázata. A magas nitráttartalmú víz károsíthatja a csecsemők oxigénszállítását, az ólom a gyermekek idegrendszeri fejlődését. Ennek hatására az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (U.S. Environmental Protection Agency) arra figyelmeztet, hogy az ivóvíz minőségét fenyegető veszélyek egyre növekednek és nem vehetjük magától értetődőnek a megfelelő minőségű ivóvíz jelenlétét. Mivel a vízminőség az egész világon eltérő, fontos meghatározni, hogy mely szennyező anyagok és milyen mennyiségben jelentenek veszélyforrást. Csak ennek tudatában lehet olyan vízkezelő rendszereket tervezni melyek anélkül kezelik az ivóvizet, hogy indokolatlanul bonyolultak lennének és növelnék a szennyvíz mennyiségét.
Amellett, hogy az épület használóinak hidratáltságáról gondoskodik az épületek vízrendszere döntő szerepet játszik az épület tervezésének és üzemeltetésének tekintetében is. Gyakran használják fűtési és hűtési célokra, öntözésnél, medencékben, fürdőkben, valamint egyes készülékekben is. A különböző felhasználások eltérő minőségű víz biztosítását igénylik, például a hűtési rendszerek vagy a pezsgőfürdők esetében a Legionella fertőzés kivédését előtérbe kell helyezni. Ezenkívül figyelembe kell venni, hogy amennyiben azokat az építőanyagokat, melyek nem erre lettek tervezve nedvesség éri, az megteremti az alapvető feltételeket a penészgomba elszaporodásához. A gondos épülettervezés és az ellenőrzésekre és adatgyűjtő szenzorokból nyert információkra megfelelően reagáló üzemeltetési csoport enyhítheti a vízkárokból fakadó kockázatokat.
A WELL célja, hogy növelje az épületet használók hidratáltságát és csökkentse a szennyezett víz és a túlzott nedvesség okozta egészségügyi kockázatokat a tudatosítás, a vízgazdálkodás és az üzembentartás révén. 



Magyarországon
előregisztrált
épületek

8



Iroda
showroom
projekt



1




Well
minősítéshez
ajánlott
szállítók

6



http://www.europadesign.hu/

Hazai szakemberek
a WELL-ről

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Cikkeink


Az ESG az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) angol szavak rövidítése. Az ESG keretrendszeren belül ezeket pilléreknek nevezzük és ez az a 3 tématerület, amiben a vállalatoktól elvárt a jelentéstétel.

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-75.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Hazai szakemberek a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.



Irodakereso.info Well Iroda http://www.europadesign.hu/


Adatkezelési tájékoztató