2020.03.18
HOGYAN LEHET ELKERÜLNI A MAGÁNYOSSÁGOT A TÁRSADALMI ELSZIGETELŐDÉS ESETÉN

Hogyan lehet elkerülni a magányosságot a társadalmi elszigetelődés esetén
Pár tanács a mentális egészség megőrzéséhez fizikai kontaktus nélkül.

Kasley Killam cikke
 

Egyre nő azon személyek száma akik karanténba kényszerülnek, emiatt és a társadalmi elszigetelődés miatt rá kell döbbennünk, hogy a COVID-19 nemcsak közegészségügyi fenyegetést jelent, az emberek elmagányosodására is gondolnunk kell.
 
Miközben a tudósok azon dolgoznak, hogy a koronavírus működését minél gyorsabban megértsék, azt a kutatók már régóta tudják, hogy a társadalmi elszigeteltség és a magány milyen hatással van az emberi szervezetre. Azok az emberek, akiknek nincsenek szociális kapcsolataik, könnyebben fáznak meg, szenvednek depressziótól és alakul ki náluk szívbetegség, alacsonyabb kognitív funkcióval rendelkeznek és rövidebb életet élnek. Valójában a magány okozta hosszú távú károk hasonlóak a dohányzáshoz vagy az elhízáshoz.
Egy januárban készült felmérés szerint a Z generáció 79% -a, az Y generáció 71% -a és a baby boom generáció 50% -a érzi magát magányosnak. Ezekhez az adatokhoz hasonlóan, az elmúlt évtizedben 75% -ról 57% -ra csökkent az olyan emberek aránya, akik bármilyen közösséghez tartoznak, például hobbi klubokhoz, sportegyesületekhez vagy más önkéntes csoporthoz. Még anélkül is, hogy a koronavírus elválasztana minket, úgy tűnik, hogy a lakosság nagy része szenved a társadalmi elszigeteltségtől.
 
Noha az izoláció a helyes lépés a koronavírus világjárvány megfékezésére, a magány megfékezése pont az ellenkező reakciót igényelné. A kérdés tehát az, hogy hogyan lehet elkerülni a magányosságot úgy, hogy a fertőzést elkerüljük?
Nyilvánvaló megoldást nyújt a készülék amelyen ezt a cikket is olvassa. Gyakran hibáztatják a technológiát a magány elterjedésének okaként, rámutatva, hogy túl sok időt töltünk a közösségi média felületein és nem eleget a valós életben zajló kapcsolatainkkal. A Harvard T. H. Chan Közegészségügyi Iskola kollégái által a közelmúltban végzett kutatások azonban árnyaltabb képet mutatnak: úgy tűnik, hogy az hogy hogyan használjuk az ilyen platformokat többet számít mint az, hogy mennyi időt töltünk el vele. Mindannyian profitálhatunk az olyan digitális szokások kialakításából, amelyek támogatják az értelmes emberi kapcsolatokat - különösen most, hogy ez lehet az egyetlen lehetőségünk, amíg a járvány terjedése nem csökken.
 
Függetlenül attól, hogy karanténban van, távolról dolgozik, vagy csak óvatos, ez most a tökéletes idő a technológia társadalmilag egészséges módon történő gyakorlására. Íme néhány javaslat arról, hogyan lehet kapcsolatba lépni fizikai kapcsolat nélkül.
Szemtől szembe távolról:
A személyes interakcióra a második legjobb megoldás a video chat, mivel a mimika, a testbeszéd és a kommunikáció egyéb nem verbális formái fontosak a kötődéshez. Ha lehetséges, válasszon videochatet üzenetküldés vagy hívás helyett, és csináljon mindent úgy ahogy azt személyes találkozáskor tenné. Többek között kipróbálhatja, hogy milyen egy digitális vacsora valakivel, akit most ismert meg egy társkereső oldalon, de jó ötlet lehet a virtuális happy hour a barátaival vagy a könyvklub digitális verzióban.

Egyperces kedvesség:
Ha sok like-ot szerez egy közösségi media bejegyzésre, akkor nagyon rövid ideig tartó dopaminhoz, úgynevezett boldogsághormonhoz jut a szervezete, ezzel szemben egy közvetlen üzenetben vagy e-mailben megfogalmazott dícséret vagy hála kifejezése hosszú távú hatásokkal jár – anélkül, hogy ez a tevékenység sokkal több időt venne el. Amikor azon veszi észre magát, hogy sorra görgeti a posztokat álljon meg egy pillanatra és küldjön egyiküknek néhány kedves szót. Végül is mindannyiunknak szüksége van egy kis extra kedvességre a koronavírus által kiváltott stressz és bizonytalanság leküzdéséhez.

Tartsa a kapcsolatot a közösségével:
A kapcsolat alapja az, hogy legyen valami közös a felekben. Bármi is legyen az érdeklődési köre, létezik olyan online közösség amelynek tagjai osztoznak szenvedélyében, és alig várják, hogy megvitathassák gondolataikat. Vannak digitális támogató csoportok is, például új szülők vagy ritka betegségben szenvedők számára. Ezeket a hálózatokat használva mindenki azzal vegye körül magát, ami számára a legfontosabb.

Elmélyítés vagy kibővítés:
Alapvetően kétféle módon lehet legyőzni a magányt: ápolhatja a meglévő kapcsolatait vagy újakat alakíthat ki. Gondolja át jelenlegi szociális egészségének állapotát, majd hajtson végre olyan digitális műveleteket amivel megerősítheti azt, például lépjen kapcsolatba egy olyan barátjával, családtagjával akivel nem beszélt már egy ideje, vagy tegyen lépéseket a társasági életének kibővítésére azzal, hogy felveszi a kapcsolatot valakivel, akivel már régóta meg szeretett volna ismerkedni.

Használjon eszközöket:
Az alkalmazásokat és a közösségi platformokat egyre inkább úgy fejlesztik, hogy segítsenek nekünk optimalizálni szeretteinkkel folytatott online interakcióinkat, ilyenek például az Ikaria, a Cocoon, a Monaru és a Squad*. Ha jól használja ezeket az eszközöket, akkor hasznosak lehetnek az Ön számára. Azt is fontolóra veheti, hogy a gyors beszélgetésekhez a TableTopics vagy a The And segítségét veszi igénybe.
A koronavírus járvány emlékeztet bennünket arra, hogy az emberi kapcsolat betegségeket terjeszthet. Ugyanakkor az emberi kapcsolatok elősegítik a jóllétet. Használjuk ki ezt a lehetőséget arra, hogy felismerjük a kapcsolatok fontosságát egészségünk szempontjából, és gyakoroljuk a rendelkezésre álló technológiák használatát a társadalmi jóllét érdekében.

*(Magyarországi vonatkozásban ilyenek még a Skype, Messenger, vWhatsApp, Facetime, amelyek könnyen elérhetőek és lehetővé teszik a digitális kommnuikációt)



Magyarországon
előregisztrált
épületek

8



Iroda
showroom
projekt



1




Well
minősítéshez
ajánlott
szállítók

6



http://www.europadesign.hu/

Hazai szakemberek
a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Cikkeink


Az ESG az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) angol szavak rövidítése. Az ESG keretrendszeren belül ezeket pilléreknek nevezzük és ez az a 3 tématerület, amiben a vállalatoktól elvárt a jelentéstétel.

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-75.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Hazai szakemberek a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.



Irodakereso.info Well Iroda http://www.europadesign.hu/


Adatkezelési tájékoztató