2021.03.16
Három stratégia a mozgás növelésére a design segítségével

Hogyan növelhető a mozgás a tervezés segítségével és hogyan lehet a munkahelyed az edzésterved része?

Az épületek tervezése, a design egészségesebbé tehet-e? Amikor este elhagyja munkahelyét érezheti-e magát jobban, mint amikor reggel megérkezett? Leigh Stringer szerint a válasz igen. Ebben a cikkben betekintést nyerhet Leigh Stringer új könyvébe mely „Az egészséges munkahely” címet viseli. Az alábbi ötletek a könyv negyedik, „Az energia maximalizálása, az összeomlás elkerülése” című fejezetében találhatóak.

HÁROM STRATÉGIA A MOZGÁS NÖVELÉSÉRE A DESIGN SEGÍTSÉGÉVEL

1. Tegye vonzóbbá a lépcsőket

A lépcsőhasználatnak előnyös hatásai vannak a koleszterinszintre, a kalória elégetésére és ösztönzőleg hat a kollaborációra, hisz könnyedén beleütközhetünk olyan kollégákba is, akikkel egyébként nem találkoznánk. [1], [2] Az emberek ösztönzéséhez az esetek nagy részében azonban több kell, mint a megfelelő jelzések, feliratok biztosítása. A legtöbb irodaházban a lifteket jól látható és jól megközelíthető helyen vannak, ezzel szemben a lépcsőházak rejtettek, sötétek, tűzvédelmi megfontolásból zárva lehetnek és nem túl hívogatóak. Nem éppen ideális hely az egészséges életmód népszerűsítésére. Amennyiben lehetőség van rá érdemes olyan épületet választani, vagy tervezni, ahol a lépcsőház nyitott, tágas, természetes fénnyel és kilátással, ahol ezeknek a tereknek a használatát megfelelő anyagválasztással és akár művészeti alkotásokkal tehetjük vonzóbbá. Amennyiben a helyi építési és tűzvédelmi szabályozás megengedi, hagyjuk nyitott állapotban a lépcsőházakba vezető ajtókat. Megoldás lehet, ha a lifteket úgy állítjuk be, hogy csak minden második, vagy harmadik emeleten álljanak meg, így elérve, hogy az épülethasználók legalább egy szintet lépcsőzzenek. Az Arbor House-ban a liftek helyett a lépcsőházban szól zene és a liftek rendkívül lassan közlekednek ezzel is a lépcsőhasználatra ösztönözve az itt lakókat. [3]

2. Járj be munkahelyedre tömegközlekedéssel, vagy környezettudatos járművel

Az épület elhelyezkedése és a jó várostervezés pozitív hatással lehet az emberek mozgására. A kutatások azt mutatják, hogy a parkok és az egyéb szabadidős tevékenységre alkalmas létesítmények közelsége összefügg a fiatalok és a felnőttek fizikai aktivitásával és az egészséges testsúly megőrzésével. [4] Ugyanez vonatkozik a tömegközlekedés jelenlétére is – összefüggés van a fizikai aktivitás és a tömegközlekedési hálózathoz való eljutás között, amivel megnőhet a gyaloglással töltött idő. Egy tanulmány szerint azok, akik vonattal járnak be dolgozni átlagosan 30 %-kal több lépést tesznek meg naponta és négyszer nagyobb eséllyel teszik meg a napi 10 000 lépést, mint az autóval közlekedők.[5] Sok szervezet ösztönzi arra munkavállalóit, hogy a tömegközlekedési eszközöket használják környezetvédelmi szempontok miatt, de ezenkívül kiváló egészségügyi hatásai is vannak az ilyen fajta közlekedésnek.

3. Biztosítson helyet a munkavállalók számára a testedzésre

Amennyiben adott elegendő hely és a költségvetésbe is belefér alakítson ki edzőtermet az épületen belül vagy néhány háztömbnyire az irodától. Minél közelebb van a sportolási lehetőség a munkahelyhez, annál jobb. Amennyiben megvalósítható az edzőterem kialakítása az épületben megfontolandó az edzőterem használatának ingyenessé tétele, vagy kedvezményes áron történő használata. Különösen, ha az épület hidegebb éghajlaton található, ahol a kültéri sportolási lehetőségek az év nagy részében nem állnak rendelkezésre, így elengedhetetlen a beltéri sportolási lehetőség biztosítása. Ideális esetben a sportolásra alkalmas helyek ablakokkal ellátottak, hiszen a kutatások szerint azok a helyszínek, melyek rálátást biztosítanak a természetre vagy emberekre vonzóbbá teszik a sportolást.[6] A meleg színek és a megfelelő fényintenzitás használatával is ösztönözni lehet a mozgást és az aktivitást, míg a hideg színek használata a passzív viselkedést támogatja.[7]

Eredeti cikk: https://www.workdesign.com/2016/07/three-strategies-increase-movement-design/

[1] Zimring C, et al. Influences of building design and site design on physical activity: research and intervention opportunities. American Journal of Preventive Medicine. 2005;28(2S2): p. 186-193.
[2] Boreham CA G, Wallace WFM, Nevill A. Training effects of accumulated daily stair-climbing exercise in previously sedentary young women. Preventive Medicine. 2000;30: p. 277-281.
[3] Alvarez, Maria, “’Active design’ for affordable housing,” Newsday, July 31, 2013.
[4] Gordon-Larsen P, et al. Inequality in the built environment underlies key health disparities in physical activity and obesity. Pediatrics. 2006;117(2): p. 417–424.
[5] Wener, RE and Evans GW. A morning stroll: levels of physical activity in car and mass transit commuting. Environment and Behavior. 2007;39: p. 1–13.
[6] Pikora T, Giles-Corti B, Bull F, Jamrozik K, Donavan R. Developing a framework for assessment of the environmental determinants of walking and cycling. Social Science and Medicine. 2003;56(8): p. 1693–1704.
[7] Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ) The effect of health care working conditions on patient safety. [Accessed January 17, 2010];Evidence Based Report/Technology Assessment. 2003 (74) AHRQ Publication 03-E024. Available at http://www.ahrq.gov/clinic/epcsums/worksum.htm.
  



Magyarországon
előregisztrált
épületek

8



Iroda
showroom
projekt



1




Well
minősítéshez
ajánlott
szállítók

6



http://www.europadesign.hu/

Hazai szakemberek
a WELL-ről

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Cikkeink


Az ESG az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) angol szavak rövidítése. Az ESG keretrendszeren belül ezeket pilléreknek nevezzük és ez az a 3 tématerület, amiben a vállalatoktól elvárt a jelentéstétel.

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-75.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Hazai szakemberek a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.



Irodakereso.info Well Iroda http://www.europadesign.hu/


Adatkezelési tájékoztató