2023.05.15
Vállalati Wellbeing: A munkaerőmágnes!

Azt mindannyian érezzük, hogy egyrészt felgyorsultak, másrészt egyre kiszámíthatatlanabbak lettek a külső környezeti körülmények, megváltozott a munkaerőpiac, és megváltoztak a munkavállalói igények is.

Mindemelett a vállalatoknak fel kell készülniük arra, hogy másfajta jelentési kötelezettségük is lesz a saját működésükről a bevezetésre kerülő ESG kapcsán. Az ESG az angol környezeti (Environmental), társadalmi (Social) és irányítási (Governance) szavak rövidítése. Elsődleges célja, hogy a vállalatoknak ne csak egy pénzügyi, tőkepiaci megítélése legyen, hanem ennél átfogóbb szemléletben,
a szociális és a cég közvetlen környezetére és a közösségre gyakorolt hatását is jelenteni kell. Ebben a témában intézkedéseket
kell bevezetni, és hosszú távú stratégiai szemléletté kell tenni a szervezeten belül.
Ez a jelentés a tőzsdén jegyzett cégeknek várhatóan már 2024-től kötelezően bevezetésre kerül, azonban a felkészülést célszerű
még az idei évben elkezdeni.
Az előadáson több kutatás is szóba került, melyben különböző oldalról vizsgálták a munkavállalói jóllét hatását a teljesítményre, a hatékonyságra és az elkötelezettségre vonatkozóan. Az a munkavállaló, aki jól érzi magát a munkahelyén, jó munkahelyi kapcsolatai vannak, figyelembe veszik az igényeit és úgy érzi megbecsülik, figyelnek a fizikális és mentális egészségére, lehetőséget biztosítanak neki a fejlődésre és a tanulásra, az egyértelműen jobban teljesít és nem hagyja el a céget. De hogyan lehet ezt a jóllét-kultúrát átfogóan és fentarthatóan megvalósítani? Erre kaptunk megoldásokat az előadásból. Sok cég tesz intézkedéseket a témában, és többfajta szolgáltatás is elérhető a piacon, azonban ezek a szolgáltatások, programok jellemzően nincsenek összehangolva, sem visszamérve a vállalaton belül, általában nincs mögötte egységes vállalati stratégia, és nem kezelik még rendszerszemléletben ezt a témát. Az eredményes megvalósításhoz Szervezeti / Vállalati – Vezetői – Munkavállalói szinteken kell vizsgálni és menedzselni a wellbeinget.


1) Szervezeti/Vállalati szinten:
Az első lépés annak átvilágítása, hogyan működnek a wellbeing szociális – környezeti és pszichológiai területei a cégen
belül.
– Van-e ezekre a területekre stratégia?
– Milyen az elkötelezettsége a vezetőknek?
– Mi az, amit mérnek?
– Hogyan valósítják meg a programokat?
Második lépés: tervszerűen fel kell mérni
a pszichoszociális kockázatokat.
Harmadik lépésként el kell készíteni
a vállalat egészségfejlesztési tervét.


2) Vezetői szinten:
Az első lépés, hogy létre kell hozni egy
irányító bizottságot, bevonva ebbe a HR,
EHS, CSR, marketing, jogi és employer
branding területért felelős kollégákat.
Második lépés: közösen kell információt
gyűjteni és akcióterveket kialakítani, bevonva a munkavállalók képviselőit is.
Harmadik lépésként fejleszteni kell a vezetőket a munkavállalói jóllét és a mentális egészség területein.


3) Munkavállalói szinten:
Az első lépés, hogy belső szakértőket kell
képezni, akik a szervezeten belül, a saját
munkakörük mellett segítik a tervezési és
a magvalósítási folyamatokat.
Második lépésként be kell vonni a munkavállalókat a tervezési és megvalósítási
folyamatokba.

Harmadik lépésként képezni kell őket,
a munkavállalói jóllét és a mentális egészség területein. Erre egy konkrét Wellbeing
platformot, a svéd Remente applikációt
ajánlotta az előadó, mint egy lehetséges
eszközt.


Mára eldőlt, hogy az egyre növekvő employer branding-elvárásokat csakis egy vállalatra szabott wellbeing stratégia felállításával és folyamatosan visszamért megvalósításával érhetik el a szervezetek. A Wellbeing Szövetség szakértői támogatást és képzést tudnak ehhez biztosítani, és e szakmai közösségen keresztül a jó gyakorlatok megosztásával is támogatják, segítik a fenntartható vállalati wellbeing stratégiák megvalósítását.

 

Forrás: https://www.wellbeingszovetseg.hu/Magyarországon
előregisztrált
épületek

8Iroda
showroom
projekt1
Well
minősítéshez
ajánlott
szállítók

6http://www.europadesign.hu/

Hazai szakemberek
a WELL-ről

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-75.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Hazai szakemberek a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.Irodakereso.info Well Iroda http://www.europadesign.hu/


Adatkezelési tájékoztató