2024.04.05
ED x MINDiet konferencia - április 18 - Magatartásorvoslás vállalati környezetben

Időről időre szeretnénk megosztani olyan kutatási eredményeket, dolgozatokat, és írásokat melyek a „ Works Well „ szemléletben rejlő összefüggéseket támogatják, illetve újabb és újabb szemszögekből vizsgálják az  „ ember „ mint egységes rendszer működését! 




Itt tud regisztrálni az eseményre:
REGISZTRÁCIÓ

 

Statikai alapok

 
Az emberre ható tényezőket gyakran oszloposan csoportosító akcióterv-modellek csábító tulajdonsága, hogy elhitetik azok egyenrangúságát, és elfedik együttes alkalmazásuk szükségességét. Hiába a modell felépítése, rendszerbe foglalása érdekében végzett kutatómunka, ha a végén csak az illusztráció hatol át az avatatlan szemek szűrőjén, és az egészleges fejlesztés helyett csupán egyes – kényelmi, pénzügyi vagy személyes alapon választott – részletek kerülnek kiemelésre.
 
Ha szigorúan vesszük, akkor a létélményünk szempontjából valójában a testünk is a külvilág része: a gép, melyet irányítva szándékunk szerint alakíthatjuk környezetünket. Mint minden mechanikus rendszer, a test is igényli a rendszeres karbantartást, a megfelelő diagnosztikát és az élettartamát befolyásoló tényezők folyamatos optimalizálását.
 
Oszloposítva mindez könnyen átláthatóvá, közérthetővé tehető, a valóságban azonban hiába pipáljuk ki például “táplálkozás“-t, ha a regenerációval (pl: alvás) keveset foglalkozunk. A CSR, ESG és a különböző minősítések, mint a WELL is, abban segítenek eligazodni, hogy az adott rendszer milyen tartópillérekre támaszkodik, és abban különböznek, hogy épp hogyan csoportosították azt a többszáz faktort, amiket mi valós időben monitorozunk a munkánk során.
 
Minden mindennel összefügg, és az egyik befolyása a másik működésére gyakran egy harmadik tényező változásában mérhetőek. MINDiet-es példával élve, a pszichoszociális komfort növelése a sóvárgás csökkenéséhez, a táplálkozási szokások megváltozásához, és ezen keresztül tartós testsúlycsökkenéshez vezet.
 
 



Egészséghelyreállítás, egészségmegőrzés és wellbeing

 
A másik kihívás az oszlopos modellek értelmezése kapcsán a tényezők beillesztése más, esetünkben még összetettebb rendszerekbe. A megfelelően tervezett egészségprogram elvileg képes lenne magába foglalni a wellbeinget, mint primer prevenciót, azonban ez fordítva már távol áll a valóságtól. Hiába vezetünk be wellbeing programot, ha a munkavállalók egészségi állapota először egészséghelyreállatást igényel, hogy egyáltalán értelme legyen számukra a különböző jólléti elemeknek.
 
Saját, 2023-as felmérésünkből is jól látszik, hogy egészségmegőrzés kapcsán csupán nagyjából a résztvevők ötödét tudjuk megszólítani, míg egészséghelyreállítási célból több mint a felét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkavállalók egy része már a 30-as éveinek a kezdetén küzdhet időben megelőzhető vagy visszafordítható krónikus megbetegedéssel, hiszen a stressz több meditátoron keresztül a legtöbb megelőzhető megbetegedés melegágya. Utólag persze ezeket már nagy nehéz visszafejteni, de az mindenesetre jól látszik, hogy Magyarország vezeti az európai listát a megelőzhető halálozások területén.

Magánügy-e a munkavállaló egészsége?

 
A törvény betűje szerint egyértelműen munkaügy, ha a foglakoztatással összekapcsolható az egészség romlása - ide értve, persze szankció nélkül, a mentális egészséget is. Pszichobiológiában jól látjuk, hogy a tartós stressz hogyan ágyaz meg a gyulladásos folyamatok elhatalmasodásának, az immunrendszer befolyásolásának, és akár a szív- érrendszeri vagy daganatos betegségek kialakulásának.
 
A vállalati döntéshozó szerepe és felelőssége tehát egyértelműen kiemelhető, főleg akkor, amikor például olyan stresszkezelő foglalkozást rendel meg munkatársai számára, amelynek a hatása kizárólag önbevallással mérhető (lehetőleg közvetlenül ülés után). A megfelelő beavatkozás sikerét egyértelműen ki tudjuk mutatni az élettani változók javulásában, és az elsajátított mentális keret generalizálása, alkalmazása is meglehetősen gyakori az élet többi területén is. 
 
Az eddigi tapasztalatunk alapján nincs két egyforma ügyfél, annak ellenére, hogy a panasz többnyire azonos, és abban is biztosak vagyunk, hogy a tüneti kezelés mellet kiemelten fontos a kiváltó ok megszüntetése.

Megtérülés, kockázat, versenyelőny

 
A vállalati egészségprogram azonban szintén kevésnek bizonyulhat, ha a munkavállalói elköteleződés alacsony és fejlesztése elmarad. A vállalatok hatalmas előnyt jelenthetnek a munkavállalók számára, ha a szűrőprogramok és egészségfejlesztő programok beszerzése központilag, akár közös finanszírozással történik. A vállatok számára  hatalmas előnyt jelenthet, ha a munkavallóik időben felismert és kezelt betegsége miatt csökken a váratlan események, hiányzások, helyettesítések száma, valamint kiszámíthatóbbá válik a teljesítmény.
 
Szintén saját tapasztalat, hogy egy jól felépített egészségmegőrző  csoportfoglalkozás közösség-, és csapatépítő erővel bír, valamint alkalmat ad az együttműködő-készség és az általános empátia fejlesztésére is.
 
Éppúgy, ahogy a géppark elavulásának megelőzése, megfelelő karbantartása és a váratlan kiadások mérséklése, a munkatársak egészségének helyreállítása és megőrzése is versenyelőnyt jelent, ráadásul éven belüli többszörös megtérüléssel.

 

Itt tud regisztrálni az eseményre:
REGISZTRÁCIÓ



Magyarországon
előregisztrált
épületek

8



Iroda
showroom
projekt



1




Well
minősítéshez
ajánlott
szállítók

6



http://www.europadesign.hu/

Hazai szakemberek
a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Cikkeink


Az ESG az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) angol szavak rövidítése. Az ESG keretrendszeren belül ezeket pilléreknek nevezzük és ez az a 3 tématerület, amiben a vállalatoktól elvárt a jelentéstétel.

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-75.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Hazai szakemberek a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.



Irodakereso.info Well Iroda http://www.europadesign.hu/


Adatkezelési tájékoztató