2019.11.07
Gyakran Ismételt Kérdések

A WELL melyik verziója van érvényben, melyikre lehet regisztrálni?

Jelenleg a legfrissebb verzió a V2 pilot. A most regiszrált projektek eldönthetik, hogy a WELL V1 vagy a WELL V2 pilot alapján szeretnék megszerezni a tanúsítványt. Ez az opció mindaddig elérhető, amíg a V2 pilot verziója a legfrissebb.

Hogyan kell meghatározni a projekt méretét?

A projekt regisztrációjakor meg kell határozni, hogy mely területeket vonunk be a tanúsítási folyamatba, ki lehet zárni az épület egyes részeit, amennyiben ezek a területek fizikailag jól elhatárolhatóak a tanúsítási eljárásban részt vevő részektől. A méret meghatározásakor az összes a tanúsítási eljárásba bevont terület bruttó m2-ét kell megadni, oly módon, hogy a terek alapterületeinek összegét vesszük. A méréseket a külső falak külső felületeitől vagy az elválasztó falak középvonalától kell mérni.

Mi az előtanúsítási eljárás?

A WELL előtanúsítási eljárása lehetővé teszi a projekt tulajdonosának, hogy bizonyítsa elkötelezettségét az egészséges épített környezet tekintetében. Ennek jegyében népszerűsítheti a projektet a munkavállalói vagy bérlői felé. A projekt előtanúsított jelölése mindaddig aktív marad, amíg a tanúsítási folyamat véget ér és a projekt megszerzi a WELL Épületminősítési Tanúsítványt, vagy amíg lejár a regisztrációs periódus.

Mi a WELL minősítés megszerzésének menete?

A regisztrációt követően, be kell szerezni a szükséges dokumentumokat, melyek bizonyítják, hogy a projekt megfelel a WELL Épületminősítési rendszerben támasztott követelményeknek, miután az összes dokumentum feltöltésre kerül 20-25 munkanapon belül kapunk választ az IWBI által delegált WELL munkatárstól, aki véleményezi a pályázatot, illetve szükség esetén hiánypótlást ír ki. Amennyiben szükség van további információszolgáltatásra, a beérkezéstől számított 20-25 napon belül ismét megkapjuk a hivatalos véleményt a beadott anyagokkal kapcsolatban. A hiánypótlási eljárás az első körben még díjmentes. Amennyiben az összes dokumentum kielégítőnek bizonyul a projekt folytathatja a teljesítmény ellenőrzést. Ezek után WELL V1 esetén a GBCI által kiküldött teljesítményvizsgálati szakember a helyszínen ellenőrzi a projektet. WELL V2 esetén más ellenőrzési szervet is lehet választani, de csak azok közül, akik a GBCI jóváhagyásával rendelkeznek. A helyszíni ellenőrzést követően az IWBI WELL jelentést készít a projektről, amit online közzé tesz 40-45 munkanapon belül. A jelentésben tételesen szerepel, hogy mely kritériumoknak felelt meg a projekt, megkapta-e a WELL tanúsítványt, illetve, hogy melyik fokozatot érte el az eljárás során. A jelentéssel szemben 180 naptári napon belül fellebbezéssel lehet élni, illetve az esetleges hiányokkal kapcsolatban a megoldásuk után újabb, amennyiben ez nem történik meg az IWBI elfogadottnak és véglegesnek tekinti a jelentést.

Meg kell-e újítani a tanúsítványt?

A megszerzett tanúsítvány 3 évig érvényes. A projektnek újból igazolási kérelmet kell benyújtania az online felületen legkésőbb 3 évvel azután, hogy megkapta az eredeti tanúsítványt.

Mi a menete a tanúsítvány megújításának?

Az újbóli igazolási kérelem benyújtása 6 hónappal meghosszabbítja az eredeti tanúsítvány érvényességét, ez idő alatt a projektnek kielégítően be kell fejeznie az újrahitelesítési folyamatot. Amennyiben az újrahitelesítés bármilyen oknál fogva nem sikerül, a továbbiakban a projekt nem számít WELL Épületminősítési Tanúsítvánnyal rendelkezőnek.

Mik a tanúsítvány megújításának követelményei?

A projektnek az összes adatszolgáltatási kötelezettséget teljesítenie kell a 3 év során. Az újrahitelesítés részeként dokumentumot kell benyújtani minden a projektet érintő változásról, ezek alapján határozzák meg, hogy mely követelményeket kell újra megvizsgálni. Az épület újabb helyszíni szemlén kell, hogy megfeleljen.

Miben különbözik egy WELL irodaház, egy „A” kategóriás, vagy egy zöld irodaháztól?

A WELL alapvetően arra keresi a választ, hogy az épített környezet milyen hatással van a benne élő, dolgozó emberek egészségére, közérzetére. Így a legnagyobb különbség a WELL Épületminősítési Rendszer és a többi épületet minősítő tanúsítvány között, hogy míg a WELL az emberre fókuszál, addig a többi az épületekre és a környezetre gyakorolt hatásukkal foglalkozik.Magyarországon
előregisztrált
épületek

8Iroda
showroom
projekt1
Well
minősítéshez
ajánlott
szállítók

6http://www.europadesign.hu/

Hazai szakemberek
a WELL-ről

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.

Cikkeink

2020.10.28
Faragó István a WIP podcastben: hogyan csökkenthető a mentális terhelés a WELL minősítéssel?

Legújabb Podcastünkben a munkahelyi stresszről beszéltünk, ami a Covid idején talán még aktuálisabb és a WELL-nek erre is jó megoldásai vannak.

Olvasom tovább →

2020.04.30
CORPORATE ART A WELLBEING SZELLEMÉBENCORPORATE ART A WELLBEING SZELLEMÉBEN
Avagy hogyan tegyük vonzóvá munkahelyünket a corporate art eszköztárán keresztül?

A cikk szerzője Bagyó Anna, művészeti konzulens, az Anna Bagyó Art Consulting alapítója, több mint három évtizede a hazai és nemzetközi művészeti és műkereskedelmi színtér szereplője. Szakmai tevékenysége jelentős részét, már a 90-es évek elejétől a corporate art alkotja, közel hetven megvalósult projekt, irodaházak, bevásárlóközpontok, vállalati műgyűjtemények, szállodák és köztéri munkák gazdagítják a portfóliót. Inspirációt, információt, tapasztalatot és szakmai kapcsolatokat a hazai üzleti szféra és az ingatlan piac mellett külföldi tanulmányai, a Zágrábi Egyetem művészettörténet-néprajz szakán és a New York University, Art Administration & Management/Art Dealership & Collecting mester képzésén szerezte.

Olvasom tovább →

2020.04.29
WELL IRODA - VÉDELEM A KORONAVÍRUS ELLEN!WELL IRODA - VÉDELEM A KORONAVÍRUS ELLEN!


A Well irodai minősítés már jóval a Covid-19 megjelenése előtt az egészséges életmódra, a prevencióra és az ennek megfelelő irodai, illetve munkakörnyezetre helyezte a hangsúlyt. A Well sztenderdet kidolgozó IWBI – International Well Building Institute - ajánlásai most a vírus elleni küzdelemben fokozottan érvényesek és időszerűek.

Olvasom tovább →

2020.03.24
TEXTILMŰVÉSZET A WELL IRODÁBAN - KALÁCSKA ZSANETTTEXTILMŰVÉSZET A WELL IRODÁBAN 


Kalácska Zsanett 2009-ben szerzett diplomát a a MOME fémműves szakán, a tervezéshez pedig 2012-ben tért vissza a Zwana márka megalapításakor. A Zwana kínálatában a természetből és annak geometriájából inspirálódott textil és bőr ékszereket találunk. A természet geometriája, az apró, organikus részletekben felfedezhető lenyűgöző szabályosság inspirálja. A második Gombold újra! pályázatára a WAMP különdíjával jutalmazott kollekciót készített, amihez egy különleges, saját fejlesztésű technikát használt. A technika a Pangolin nevet viseli, és a Zwana ékszerek védjegyének számít.

Olvasom tovább →

Kapcsolat

EUROPA DESIGN, WELL PONT


EUROPA DESIGN, WELL POINT
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-73.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Email
minosites@welliroda.hu
Kövessen minket!


Hazai szakemberek a WELL-ről

Fazakas György
építész, ügyvezető igazgató
Fazakas Építésziroda Kft.

Nagyon hasznos kezdeményezésnek tartjuk a 2019. február 15-én elindított interaktív előadás sorozatot. Az egészséges irodai környezet érdekében tett intézkedések egyre sürgetőbbek. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt az az irodai munkahelyek száma, egyre nő a dolgozók aránya az adminisztratív szolgáltatási területeken.

Kovács Emesének szeretnénk megfontolásra javasolni, hogy a ”Well” minősítésben, az irodai dolgozókra jutó irodaterület mérőszáma is szerepeljen, a túlzsúfolt irodai környezet egészségtelen hatásának csökkentése érdekében.

Kocsány János
CEO
Graphisoft Park SE

A Well Irodáról szóló szakmai előadás nagyon jól összegezte a munkavállalók jó közérzetét középpontba állító új minősítési rendszer lényegét, így ingatlanfejlesztőként felkészülten várom a leendő bérlők erre vonatkozó igényeit. Számomra a Well nyolc fő kategóriája közül kiemelt fontossággal bír a fitness, a mozgáskultúra bevezetése a munkahelyeken. Ráadásul én ezt közösségépítő eszközként is használnám, hogy az ott dolgozók együtt éljék át a testmozgás örömét. Az irodai épített környezetben olyan feltételeket kell megteremteni, amelyek ösztönzik a fizikai aktivitást és az aktív életmódot.

Pálla Gábor Ödön
ügyvezető igazgató
Római irodaház Kft.

Az ingatlanfejlesztőknek a Well minősítés szempontrendszere olyan támpontokat ad, amelyekre érdemes odafigyelni már a beruházások elindításánál. A bérirodaházak fejlesztői számba vehetik az épületek alaprajzi, tartószerkezeti és épületgépészeti kialakítását, hogy az később alkalmas lehessen egy Well iroda megvalósítására. Amellett, hogy a minősítés egy kitűnő marketingeszköz, legalább olyan fontos a munkavállalók egészségének és kényelmének középpontba állítása is. A WELL továbbá hozzásegítheti a HR és kommunikációs szakterületek bekapcsolását is az irodatervezés folyamatába, ami nagyban segítheti egy projekt sikerét.Irodakereso.info Well Iroda http://www.europadesign.hu/


Adatkezelési tájékoztató